Kohanduv linn: 20 000-eurose auhinnafondiga arhitektuurikonkurss kutsub puitmoodulite abil paindlikke ehitisi disainima

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
«Kohanduv linn» arhitektuurikonkurss.
«Kohanduv linn» arhitektuurikonkurss. Foto: Shutterstock

Hooned teenivad enamasti seda eesmärki, milleks need ehitati. Kui linnad kasvavad ja kogukonna vajadused muutuvad, saab sellest aga probleem. Moodulehitised, kus kasutatakse Kerto LVLi ja muid töödeldud puidust tooteid, aitavad seda probleemi lahendada, kuna nii on võimalik luua hooneid, mis on kohandatavad ja jätkusuutlikud, aga valmivad siiski konkurentsivõimelise hinnaga.

Võistlus «Kohanduv linn» kutsub arhitekte ja tudengeid üle kogu maailma otsima viise, kuidas luua mitme otstarbega hooneid, mis suudavad linnakogukondade muutuvate vajadustega kohaneda. Võistluse korraldajad on Metsä Group, Aalto ülikool ja Soome keskkonnaministeerium. Osalejate ülesandeks on valida keskse asukohaga tühi maatükk mõnes linnapiirkonnas ja disainida sinna uuenduslik puitmoodulitest hoone või hoonete süsteem, mida on lihtsalt võimalik kogukonna muutuvate vajadustega kohandada. Lisaks visuaalsetele ja funktsionaalsetele kriteeriumidele peab hoone disain näitama kohandatavust, modulaarsust ja jätkusuutlikkust.

Hoone elutsükli jooksul võivad ootused sellele demograafiliste, kultuuriliste või poliitiliste muutuste tõttu oluliselt muutuda. Mõni kogukond vajab näiteks ühtäkki vähem büroopinda ja rohkem lasteaedu või vastupidi.

«Töödeldud puidust ehitamine on nii tõhus kui ka keskkonnasäästlik. Ootan põnevusega uuenduslikke disaine, mis võtavad arvesse ehitise kogu elutsüklit,» ütles Metsä Groupi president ja tegevjuht Ilkka Hämälä.

Lisaks kohandatavusele peab linnaehitus muutuma tõhusamaks ja keskkonnasäästlikumaks. Ehitustööstus on enam kui 30 protsendi süsihappegaasi heitme allikaks maailmas. Puit aga teeb hoopis vastupidist – see seob süsinikku. Töödeldud puit on konkurentsivõimelise hinnaga, kuna tehases valmistatud elementide ja moodulite abil saab kiiresti ehitada. Niisugused elemendid on paindlikud ja võimaldavad luua erinevateks otstarveteks kohandatavaid hooneid.

«Puitkonstruktsiooni saab vastavalt olukorrale muuta. Puit kohandub kergesti: sellest on lihtne ehitada, kuid puitelemente on ka lihtne lahti võtta ja uuesti kokku panna,» ütleb Rootsi arhitekt ja konkursi žürii liige Rahel Belatchew.

Võistlustööde esitamise tähtaeg on 31. detsember 2020 kell 24.00. Eelregistreerimine pole vajalik. Esikoha auhinnaks on 15 000 eurot ja teise koha auhinnaks 5000 euro. Võitjad kuulutatakse välja 2021. aasta veebruaris.

Žürii liikmed on Massachusettsi tehnoloogiainstituudi arhitektuuri ja urbanistika professor Andrew Scott, Rootsi arhitektuuribüroo Belatchew Arkitekter asutaja ja peaarhitekt Rahel Belatchew ning Norra arhitektuuribüroo MDH Arkitekter arhitekt ja partner Minna Riska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles