PILDID ⟩ Nõukaajal tuleroaks langenud Kurista mõisa kohale ehitati 80ndatel väga omapärane majandihoone

Kodu.postimees.ee
Copy
Endise Kurista mõisa kohale ehitatud ärihoone.
Endise Kurista mõisa kohale ehitatud ärihoone. Foto: KV.EE

Jõgeva linna külje all on müüki tulnud endise Kurista mõisa kohale ehitatud ärihoone. 

Kurista mõisa on esmakordselt märgitud 14. sajandil ning alates 1632. aastast kuulus mõis von Taubede perekonnale. Nõukogude ajal kuulus rüütlimõis metsamajandile. Pika ajalooga mõisa tabas aga 70ndatel katastroof, kui see pea täielikult maha põles. Tules hävinud hoonet hakati taastama 80ndatel, mille käigus säilitati osa algupärase hoone müüridest. 

Kontor.
Kontor. Foto: KV.EE

Endine majandihoone on korralikult säilinud, kuid vajab hädasti kaasajastamist. Õnneks või kahjuks ei ole endine mõisahoone muinsuskaitse all, seega on uuel omanikul selle renoveerimisel täiesti vabad käed.

Talveaed.
Talveaed. Foto: KV.EE

Kurista mõisa kinnistu hõlmab endas peahoonet ja endist mõisaparki. Kuigi peahoone on karmidest regulatsioonidest prii, ei saa sama öelda seda ümbritseva pargi kohta, mis on muinsuskaitse all. 1,5 hektari suurune kinnistu sobib ideaalselt majutus- või toitlustusteenuse pakkumiseks. 

Kurista mõisahoone säilinud seinad.
Kurista mõisahoone säilinud seinad. Foto: KV.EE

Hoone esimesel korruse pindala on 577 ning sealt leiab söögi- ja kaminasaali ning talveaia. Teise korruse pindala on 517 ruutmeetrit ning keldrikorruse pindala 183 ruutmeetrit. 

Mõisapark.
Mõisapark. Foto: KV.EE

Endise Kurista mõisa eest tuleb uuel omanikul välja käia 129 000 eurot. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles