Hollandis asuva Delfti tehnikaülikooli teadur Bob Hendrikx leiutas kiiresti laguneva kirstu, mis kannab nime Living Cocoon, ehk elav kookon. Keskkonnasõbralik ja biolagunev kirst on valmistatud mütseelist, mis kiirendab lagunemisprotsessi ning rikastab ümbritsevat pinnast toitainetega. 

Seente keha moodustav seeneniitide kogum, ehk mütseel, aitab kiirendada bioloogiliste materjalide lagunemist. Kirstu valmistamiseks vajamineva materjali kasvatamiseks kulub kõigest üks nädal. Koos kehaga maetud kirstu täielikus lagunemiseks kulub olenevalt pinnasest keskeltläbi kaks kuni kolm aastat. Võrdluseks, traditsioonilisse puitkirstu maetud keha lagunemiseks kulub vähemalt kümme aastat.

Delfti tehnoloogiaülikooli teadur Hendrikxi eesmärgiks on viia inimkehad tagasi looduslikku aineringlusesse. «Meie käitumine siin planeedil ei ole pelgalt parasiitlik, see on ka lühinägelik. Me matame inimesi keskkonda reostavatesse karpidesse. Living Cocoon annab võimaluse saada taas loodusega üheks ja selle pinnast rikastada, mitte reostada,» räägib teadur disainiajakirjale Dezeen antud intervjuus. 

Kommentaarid
Copy