Tartu vanalinna südamesse tuleb eriilmelise arhitektuuriga uusarendus

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Lossi tänav 11 eskiispilt.
Lossi tänav 11 eskiispilt. Foto: Eskiis: KUU Arhitektid

Tartu kesklinnas asuv Heino Elleri nimeline muusikakool saab endale naabri. Lossi tänav 11 krundile kerkivad kaks hoonet, kus on väiksed korterid ja kohvik. 

Pikalt tühjana seisnud Lossi tn 11 krundile välja kuulutatud arhitektuurivõistluse võitsid Kuu Arhitektid. Krundile kavandatakse kahte uut hoonet: Toomemäe poolses suuremas majas saavad olema väiksed korterid ja elamispinnad üliõpilastele, tänavaäärsesse majja kavandatakse lisaks avalikku kohvikut.

Linnaarhitekt Tõnis Arjus sõnab, et vanalinna elavdamine uute hoonetega on tervitatav ja vajalik kesklinna elus hoidmiseks.

«Tartu vanalinn oma mitmekesise keskkonnaga on kujunenud aegamööda ja muudkui areneb edasi ka tänasel päeval. Taaskord on tõestanud arhitektuurivõistluse vorm kui parim meetod võimalikult kõrgetasemelise lahenduse leidmiseks. Žürii valik langes lõpuks Kuu Arhitektide kasuks. Nende töö arvestab ühest küljest Lossi tn väärika tervikuga ja teisest küljest Professorite allee loodusliku keskkonnaga,» selgitas ta.

Lossi 11.
Lossi 11. Foto: Eskiis: KUU Arhitektid

Arhitektuurivõistluse korraldaja ja Lossi 11 krundi esindaja Hannes Soosaar on samuti tulemusega rahul, eriti sümpatiseerib talle, et uus hoonestus koos sisehoovi, kohviku ja majadega väljendavad kasutajate elustiili.

«Eriilmelise arhitektuuri kasutamine majade puhul mõjub väga hästi ja on põhjendatud. Tegeletud on detailidega. Suur maja sobib hästi Toomemäe pargiga ja väike maja haakub Lossi tänava iseloomuga. Meil on hea meel, et ajalooline asukoht saab endale väärikad hooned,» lisab ta.

Viimati asus Lossi 11 krundil 1934. aastal ehitatud kahekorruseline hoone, mis lammutati 2017. aastal. Vana hoonet jääb uue lahenduse kohaselt meenutama tähistus sillutises. Ehitustegevusega plaanitakse alustada järgmisel aastal. Arhitektuurivõistluse võitnud Kuu Arhitektide kavandatud on näiteks ka Eesti Kunstiakadeemia hoone, mida eelmisel aastal pärjati mitmete erialaste auhindadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles