AJALOOPÄRL ⟩ Miks Kuressaare linnuse langevõre kinni kiilus ja 35 aastaks unustati?

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Juuni 1985.
Juuni 1985. Foto: Saaremaa muuseum, SMF-4008:41

5. oktoobri hommikul eemaldati Kuressaare linnuse peasissekäigu kohalt sinna 35 aastat tagasi paigaldatud langevõre. Aastakümneid kinni kiilunud võre oli filmivõtete jaoks vaja liikuma saada.

Saaremaa muuseumi endise juhi Endel Püüa sõnul pandi langevõre paika vahetult enne muuseumi avamist. Väikeste mõõtmisprobleemide ja uisapäisa tegutsemise tõttu kiilus see oma kohale kinni ja jäi sedaviisi aastateks.

«Võre lasti kiiruga sinna soonte vahele, mille vahel see jookseb ning see jäi kinni. Ühelt poolt arvati, et poldi otsad, mis hoidsid neid puittrosse omavahel koos, et neid ei lõigatud seinapoolsest küljest küllalt lühikeseks ja need jäid seina sisse kinni,» meenutas Püüa.

Ta lisab, et võre kinni kiilumise järel ei olnud ka otsest vajadust see uuesti liikuma saada. «Nii oli isegi ohutum, kui see oli kinni ja ei rippunud selle tõstenööri või -keti küljes,» sõnas ta.

Saaremaa muuseumi haldusjuht märgib, et võre korda tegemisest on küll räägitud, ent muuseumil on alati palju olulisemaid töid kukil, millega tegeleda. «Nüüd said filmivõtted motiiviks, et asi ette võtta. Hetkel töömehed remondivad seda ja lähipäevil peaks saama selle oma kohale panna,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles