Loomus MTÜ veganprogrammi «Taimsed valikud» programmijuht Anu Tensing soovitab mune asendada just nende toodetega:
Omlett on paljude jaoks tavapärane hommikusöök, ent mõnusat valgurikast omletti saab teha ka täiesti munavabalt, nimelt kikerhernejahuga. Selleks tuleb segada 1 detsiliitrit kikerhernejahu ja 1,5-2 detsiliitrit vett, lisada pipart ja soola vastavalt maitsele. Mahlasema omleti saamiseks lisa sibulat, paprikat ja veganjuustu. Kui soovid kohevamat omletti, siis lisa natuke küpsetuspulbrit ja äädikat. Kikerhernejahust ja veest tehtud seguga saab muna asendada ka vormiroogades. Kikerhernejahu saab nii ökopoodidest kui ka suurematest toidupoodidest.
Muna võib kookides, sealhulgas pannkoogitaignas, asendada poole keskmise banaaniga. Banaan annab lisaks ka magusust ja mahlasust, ent kui soovid natuke kohevust, siis lisa taignale 1 teelusikatäis küpsetuspulbrit ühe banaani kohta. Banaanist saab teha ka mõnusa munavaba banaanikeeksi. See on hea võimalus pruuniks läinud banaanide päästmiseks.
Linaseemned ja tšiiaseemned
Kookides on muna asemel väga hea siduja lina- ja tšiiaseemned. Ühe muna asendamiseks sega 1 supilusikas jahvatatud seemneid 3 supilusika veega ning lase seista mõned minutid, kuni segu muutub geeljaks. Segu sobib väga hästi tihedamatesse kookidesse ja küpsetistesse. Lina- ja tšiiaseemned on head omega-3-rasvhapete allikad. Seemneid soovitame korraga jahvatada väikese koguse ja hoida külmkapis, et need rääsuma ei läheks.
Aquafaba ehk kikerhernevedelik
Aquafaba on kikerhernekonservis olev vedelik, mis esialgu võib tunduda kummaline asi, mida küpsetistesse panna, ent tegelikult asendab aquafaba muna väga hästi. Ideaalselt sobib see munavalge asendamiseks näiteks besees. 2 supilusikat aquafabat asendab ühe munavalge.