GALERII ⟩ Pärnu selgitas välja selle aasta kõige kaunimad kodud

Kodu.postimees.ee
Copy

Pärnu linna kauni kodu konkursi komisjon valis igast linnaosast tunnustamiseks välja neli kaunist väikeelamut ning Paikuse ja Audru-Tõstamaa osavallast välja ühe ühe kauni väikeelamu. Lisaks valiti üks parima heakorrastusega korruselamu ja teenindus- või tootmisettevõte.

Neljapäeval, 5. novembril kell 17 toimub Café Grandis Pärnu linnavalitsuse konkursi «Kaunis kodu» tunnustusüritus. Kaunite kodude omanikke ning parima heakorraga kortermaja ja teenidusettevõtte esindajaid õnnitlevad Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja linnaaednik Anu Nurmesalu.

Parimate valimisel lähtus Pärnu abilinnapea Mart Järviku juhitud komisjon hoonet ümbritseva haljastuse tervikilmest, hinnates haljastuse kokkusobimist elamu, piirde ja tänavailmega.

Pärnu linnaaednik Anu Nurmesalu tõdes, et väljapaistvalt kena haljastusega kodusid – nii eramuid kui kortermaju – on linnaruumis aina rohkem ning see teeb ainult rõõmu.

«On väga tore, et konkursile tuleb igal aastal üha uusi ja uusi kauni kodu kandidaate. Mul on hea meel ka selle üle, et teenindusettevõttedki panustavad oma ettevõtte ümbruse esteetikasse aina enam. Nägusad aiad, põnevad haljastuslahendused ning pärnakate hool ja vaev kogu selle ilu hoidmisel ei ole märkamata jäänud meie linna külalistelegi,» märkis linnaaednik.

Parima heakorrastusega väikeelamute kinnistute omanikke ootab 250, parima heakorrastusega korruselamut 300 euro suurune preemia ning kingiks mastivimpel. Kõigile kinnistuomanikele või valdajatele antakse ehitistele kinnitatav märk «Kaunis kodu 2020».

Konkursi «Kaunis kodu» 2020. aasta võitjad:

Lagle 11, Paikuse osavald

Kandidaadi esitaja:

«Olen mõelnud mitu suve järjest, et peaks saatma pildid ema ilusast aiast konkursile. Kõige parem oleks seda aeda oma silmaga vaadata ning käia oma jalaga ema rajatud murul, mis on talla all pehme kui vaip. Ema on palju vaeva näinud ja aastaid oma aeda kujundanud. Ta hoolitseb ja niidab tihti muru, et seda nii korras hoida. Iluaiaga on võrdselt korras ka tarbeaed.»

Meremetsa tee 6, Audru osavald

Linnaaednik Anu Nurmesalu:

«Meremetsa tee 6 pererahvaks on hobiaednikud, kellel on nii taimmaterjali paljundamise kui ka hooldamisega palju praktilisi kogemusi. Sellest aias kasvab kõik väga lopsakalt – ainuüksi liiliate pikkus on ületanud perenaise kasvu.»

«Aiakujundus Vahemere-hõnguline, puudealune avatud päikesele kividest terrassidena. Aed on õie-, lõhna- ja värvirohke igal aastaajal, siin kasvavad rododendronid, pojengid, liiliad, roosid, hortensiad segamini maitse- ja sõnajalgadega.»

Merekalda 29, Vana-Pärnu linnaosa

Kandidaadi esitaja:

«Annan teada,  et minu emal on kaunis koduaed Vana-Pärnus aadressil Merekalda 29. Ema on oma aia eest aastakümneid hoolitsenud ja teeb seda igapäevaselt nüüdki, vaatamata oma kõrgele eale. Tal on liigirikas ja õiterohke aed, mida ta väga armastab.»

Karu 1, Raeküla linnaosa

Linnaaednik Anu Nurmesalu:

«Maja piirdeta eesaeda kaunistab oskuslikult kujundatud istutusala, mida läbivat kiviteed ümbritsevad madalad okaspuuvormid, õitsvad põõsasvormid ja värvilised püsikud, mis kõik kokku moodustavad sõltumata aastaajast pilkupüüdva «visiitkaardi».» 

Hobuse 32, Ülejõe linnaosa

Linnaaednik Anu Nurmesalu:

«Perenaise sõnul on nad maja kaunimaks muutmisega tegelenud 20 aastat – alustati seest ja lõpetati väljas. Haljastuslahenduses ja taimmaterjali valikus on tunda maakodu hõngu ja lihtsust. Elumaja ees olev voolujooneline kiviala sobitub hästi konteinerhaljastuse ja puidust pingiga, harmoneerudes samas ka hoone fassaadiga.»

Seedri 1, Kesklinna linnaosa

Linnaaednik Anu Nurmesalu:

«Seedri 1 maja asub rannarajoonis tänavate ristumiskohas ning püüab möödujate pilke mitme külje pealt: vana väärikas maja uues kuues ning eesaia stiilne kivine lahendus vaheldumisi oskuslikult valitud taimmaterjaliga mõjub modernselt ning suursuguselt.»

KÜ Maa Sool, Lihula mnt 14, Audru alevik

Kandidaadi esitaja:

«Sõites igapäevaselt sellest majast mööda püüab mu pilku selle maja hooviala maitsekas kujundus ja ka kaunilt renoveeritud maja ise. Teeb südame soojaks, et korterühistu on oma maja korrashoiuks nii palju vaeva näinud – maja on ümbritsetud imeilusa lilleaiaga.»

Café Grand, Kuninga 25

Linnaaednik Anu Nurmesalu:

«Väärika ajalooga maja ja kohviku ette on loodud mõnus lilleküllane valgustatud korvmööbliga istumisala, mis moodustab üle tänava asuva pargialaga ühtse terviku. Välikohviku kujunduses kasutatud skulptuurid vahelduvad konteinerhaljastusega. Õuemööbli valge värv, roosa tooniga taimmaterjal segatuna sooja valguslahendusega mõjub kustuvalt ja romantiliselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles