TEEME SELGEKS ⟩ Miks võib Euroopas hoida mune toatemperatuuril, aga Ameerikas mitte?

Kodu.postimees.ee
Copy
Kanamunad.
Kanamunad. Foto: Shutterstock

Euroopa ja USA toiduohutusreeglid võivad üksteisest suuresti erineda. Üheks silmapaistvaimaks erinevuseks on see, et USAs tuleb kanamune hoida külmkapis, kuid Euroopas võib neid hoida toatemperatuuril. Millest selline erinevus tingitud on?

Munade hoiustamise erinevuse põhjuseks on salmonellabakterid, mis on inimtervisele äärmiselt ohtlikud. Selleks, et vähendada salmonellaga nakatumise riski, pesevad ameeriklased kanamunad enne müüki panemist puhtaks. Antud reegel kehtib kanalatele, kus elab vähemalt 3000 munakana, kirjutab Food and Wine. Väiketalunikele see reegel ei kehti, kuna nende tooted ei jõua suurde kaubandusahelasse.

Munade pesemine võib küll salmonellabakteritest lahti saada, kuid sellel tegevusel on ka oma kõrvalmõju, mis ongi põhjuseks, miks ameeriklased ja eurooplased mune erinevalt hoiustavad. Nimelt katab kanamune looduslik kaitsekiht, mis ei lase haigustekitajatel läbi munakoore imbuda. Muna pestes nühitakse aga kaitsekiht maha. Pesemisjärgselt koorele sattuvad haigustekitajad pääsevad võrdlemisi lihtsalt koorest läbi ja nakatavad muna sisu. Just sel põhjusel tulebki pestud mune külmkapis hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles