Ka kanarbikumesi sisaldab ilmselt rohkemgi kui 50 protsenti kanarbikunektarit. Kanarbik nimelt õitseb suve lõpul, mil ümbruses muid õisi võtta pole.
Kui kellelgi tekkis himu uurida, mis taime nektar tema mees valitseb, siis taimede kaupa vaadates on mõne levinuma mee värvus selline:
- pajumesi – hele- kuni kuldkollane
- võilillemesi – kuldkollane ja paks
- põdrakanepimesi – hele, kergelt rohekas, kristalliseerudes muutub valgeks
- pärnamesi – õrnkollane, värvitu või nõrgalt rohekas nagu pärnaõietee, valge
- mesika mesi – värvitu kuni kollakasroheline
- valge ristiku mesi – peaaegu värvitu, kergelt pruunikas kristalliseerunult valge
- rapsimesi – valkjas, muutub kristalliseerudes helevalgeks
- kanarbikumesi – tume punakaspruun, tarretisetaoline
- tatramesi – tumepruun, omapärase lõhna ja maitsega
Mee värv on seotud ka sellega, kui kuum ilm parasjagu on. Põuasel suvel on mesi tume-tume, vihmasel heledam. Samuti on tähele pandud, et jaanipäeval vurritatud mesi on hele ja läbipaistvam, suvelõpumesi sügav ja tume. Küps nagu augustis kõik muugi.
Ma hindan väga inimesi, kes oskavad mee maitse kohta öelda midagi muud kui magus. Oskus mee maitset eristada on antud vähestele ja teiseks on maitse kirjeldamine paras lingvistiline proovikivi! Kõige lihtsam on ära tunda kanarbikumett: mõrkja maitsega tumepruun sültjas mesi. Ka tatramesi on omapäraselt vürtsikas. Aga filoloogidest meegurmaanid – need on ühed õnnelikud sellid! Vähe sellest, et nad teevad vahet hapukamal ja läägemal, piprasemal ja ümaramal, tummisemal ja võisemal meel, nad ütlevad ka ära, mis taim on selle maitse taga.
Igatahes oleme meie alustanud oma talu meekollektsiooni loomist. Kord algab aeg, mil kutsume külalised meetuppa ja pakume degusteerimiseks mett. Nagu veinimeistrid veinitoas,» kirjutab autor.