PANE KÕRVA TAHA ⟩ Kuidas säästa vannitoa sisustamisel ruumi?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Väikese planeeringuga kodudes tuleb sageli arvestada sellega, et ka vannitoas on kasutatav ruum piiratud. Selleks, et tuba ei näeks välja segamini ning ääretult kitsas, on olemas mitmeid nippe, mis tagavad nii hubasuse kui ka piisavalt liikumisruumi, vahendab City24.

Heledad ja ühevärvilised värvilahendused

Olenevalt värvi valikust ning kui palju valgust vannituppa pääseb, võib ühevärviline värvilahendus kohe tekitada ruumist visuaalselt suurema mulje. Pea meeles, et ühevärviline ei tähenda seda, et peadki jääma näiteks valge värvi juurde. Eelista pigem sarnaseid värvitoone, mis täiendavad põhivärvilahendust ning lõpuks täidavad sama eesmärgi – tekitavad ruumisäästlikuma mulje. Kindlasti võiksid eelistada heledaid värve, mis on ideaalsed lahendused selleks, et ruum tunduks suurem, kui see tegelikult on. 

Klaasist detailid ja suured peeglid

Klaasist materjalid on ideaalsed, et luua avaram interjöör. Seepärast väldi vannikardinaid ja muid sarnaseid detaile ning asenda need klaasiga. Tänapäeval annab ruumile kaasaegse mulje just dušikabiin, mille seinad on klaasist ning mis tekitab peene barjääri kabiini ja ruumi vahel. Privaatsuse tagamiseks võid eelistada jäise mustriga klaase, mis annavad vannitoa interjöörile sära ning ei jää ruumikasutusele ette. Lisaks on peeglid suurepärased vahendid avarama mulje tagamiseks. Kui vannitoas on olemas aken, aseta peegel selle vastu. See peegeldab aknast tulevat valgust üle terve toa, tekitades jällegi suurepärase võimaluse avarama mulje loomiseks.

Hele valgus

Kui vannitoas pole akent ning seal on naturaalne valgus piiratud, siis arvesta seda ka lampide valimisel. Pime vannituba vajab erksamaid lambipirne, et tagada piisav valgus ning tekitada toas suurem ruumitaju. Tänapäeval on olemas energiasäästlikud LED lambipirnid, mis aitavad säästa kommunaalkuludelt ja ei pea muretsema, et liiga ere valgus liiga kalliks maksma läheb. Seepärast vaheta vanad lambipirnid välja või osta uued lambid, mis ka disainilt sobiksid ruumiga.

Hoia põrand vaba

Selleks, et vannituba näeks välja avaram, jäta põrandaruum vabaks. Seepärast ära aseta sinna vaipu, korve ega muud. Las vannituppa jääb vaid olulisim: pesumasin, dušš või vann (kuigi vann ei ole ruumi säästmise mõttes kõige mõistlikum), WC-pott ning kraanikausi kapp. Kusjuures on olemas seinaga integreeritavad WC-potid ja kapid, mida on võimalik koos kraanikausiga seina külge paigaldada, jättes põrandaruumile visuaalselt rohkem vaba ruumi. Asjade hoiustamisel eelista nende asetamist eelkõige kappidesse ning ka sel puhul ära unusta need organiseerida, et asjade võtmine oleks mugav ilma segadust tekitamata.

Seinariiulid

Kui kapist toodete võtmine ja tagasipanemine on pigem tüütu või soovid tuua vannituppa ka aksessuaare interjööri täiustamiseks, eelista vastavaid riiuleid. Samamoodi eelista riiuleid dušikabiinides, kuhu asetada dušigeelid, šampoonid ja muud tooted kergeks võtmiseks ja mugavaks kasutamiseks. Nimelt põrandale ja ka kapi pindadele asjade ladustamine tekitab segamini oleva ruumi mulje. Riiulid toovad tühjadele seintele iseloomu, sinna võib asetada näiteks WC-paberi rulle, niiskesse keskkonda sobivaid taimi, luksusliku mulje tagamiseks küünlaid ja muid sisustuselemente. Kusjuures taimed on väga hea nipp avaruse tekitamiseks.

Ole multifunktsionaalne

Kui soovid ruumi säästa, siis peaksid praktiliselt mõtlema. Eelista elemente, mis sisaldavad mitut funktsiooni. Selleks võivad olla näiteks mahukad kapid, kapiga integreeritav kraanikauss, seina sisse integreeritav WC-pott jne. Kindlasti ära jäta tähelepanuta ka muid lisafunktsioone, mida pakuvad kaasaegsed dušikabiinid – näiteks hüdromassaažiga dušikabiinid pakuvad suurepärast võimalust lõõgastumiseks pikkade ja tegusate päevade lõpuks.

Hoia puhtust

Vannituba on üks nendest ruumidest, kus on kõrge niiskustase ning ka tolm ja mustus koguneb ruttu. Must ja tolmune vannituba võib ka ruumisäästlikult sisustatud toa hetkega ära rikkuda. Kui soetad sinna uusi elemente ning teed remonti, siis muuda oma vannituba ka kergesti puhastatavaks – nii säästad ka ise aega ja närve. Eriti tuleb sellega arvestada just heledate värvide puhul. Kui oled võimeline hoidma oma vannitoa korras ja puhtana, annab see värvilahendus ise juba avarama ruumi efekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles