ASJATUNDJA ⟩ Kriis annab Tallinna kinnisvarasektorile hoogu juurde (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Tallinnas ja Harjumaal jätkub kinnisvara tippaeg, hoolimata sellest, et paljud majandusharud hinge vaaguvad. 1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul võib kriis pealinna kinnisvarasektorit isegi kasvatada.

Martin Vahteri kinnitusel on Tallinn Eesti mõistes unikaalne oaas, kuhu kapital kokku voolab. «Siserände mõjul on suurenenud ka Tartu ja Pärnu lähiümbruses elanike arv, kuid pea kõikjal mujal on see vähenenud,» ütles Vahter.

Pealinna elanike arv kasvab igal aastal teiste maakondade arvelt 4000-5000 inimese võrra. Sisuliselt kolib iga kahe aasta järel Paide jagu inimesi Tallinna juurde. See hoiab Vahteri meelest niii praegu kui ka järgmistel kümnenditel pealinnas nõudlust üleval.

«Paljudes kahaneva elanike arvuga Eesti linnades loobuvad omanikud ja pärijad päris tihti oma varast, sest selle turuväärtus sisuliselt puudub. Kui kogu majandusel läheb raskeks, siis tabab langus kõige rohkem neid kohti, kus juba siiani oli keeruline hakkama saada. Enamik töökohti asub suuremates linnades ning noorte lahkumine maalt on paratamatu. Seeläbi kriis isegi kiirendab linnastumist,» sõnas Vahter. 

Ta lisab, et kuna masinad teevad palju lihtsat tööd odavalt ära, pole maal nii palju tööjõudu enam vaja.

«Ja see pole ainult Eesti mure. Soomes on küll taristu märksa paremas seisus ja riik saab maapiirkondadesse rohkem raha panna, aga ikkagi kolitakse ära. Soome äärealal maksab kodu sama vähe kui kauges Eesti külas. Seetõttu jõuab Tallinna elanike arv varsti jälle poole miljonini ning kodude hinnad püsivad kõigist kriisidest hoolimata,» selgitas Vahter.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles