EKSPERDI PROGNOOS ⟩ 2000. aastate lõpuga sarnast tormi järgmisel aastal oodata pole

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul tuleb järgmine aasta Tallinna ja Harjumaa kinnisvaraturu jaoks pigem hea – vaktsiin annab lootust üldiseks majanduse paranemiseks ning vähemalt pealinna korterite hindasid võib ees oodata isegi väike tõus.

Martin Vahteri sõnul on kriisid erinevad ning 2000. aastate lõpuga sarnast täiuslikku tormi järgmisel aastal kinnisvarasektorisse oodata pole.

«Seoses vaktsiini lootustega on ka üldised ootused üleval. Emotsioonid mõjutavad ostukäitumist ja majandust praegu rohkem kui reaalnumbrid, mistõttu tuleb järgmine aasta pigem hea ning Tallinnas võivad hinnad isegi tõusta. Peale paari suurema linna on mujal Eestis üldise linnastumise tõttu olukord pigem vastupidine,» ütles Vahter.

Kui vahepeal drastilist meditsiinikriisi ei teki, siis algab majanduse taastumine ja isegi kui see võtab paar aastat aega, siis on ootused pigem positiivsed. «Kui vaadata viimase kolme kuu elamispindade ostjate käitumist, siis pealinnas mingit koroonamõju tunda pole. Sisetarbimine on tugev, inimestel tegelikult raha on,» rääkis 1Partneri juht.

Arendajad tõmbasid pidurit ja valik kahaneb

Martin Vahteri sõnul on küll oodata töötuse ja pankrottide teatud kasvu, aga mõlemad näitajad jõuavad igapäevaellu pigem pikema vinnaga ning seni pole õnneks suurt hüpet tunda. «Majandus orienteerub ümber ja inimesed leiavad endale lõpuks ikkagi uue töö. Enne koroonakriisi valitses meil siiski tööjõupuudus,» sõnas Vahter.

Kevadel pankade poolt pakutud maksepuhkused on tema sõnul kas juba läbi või hakkavad peagi läbi saama, aga sellist kodude äravõtmist nagu eelmise kriisiga ei tule.

«See pole ka pankade huvides. Võlgu jäädakse tõenäoliselt rohkem, aga pigem üüri või väikelaenu eest, pangale jäädakse võlgu alles viimases hädas,» rääkis Vahter.

Kevadel tõmbasid paljud kinnisvaraarendajad pidurit ning osad on endiselt äraootaval seisukohal, mistõttu järgmisel aastal valmib vähem uusi kodusid.

«Tallinna elanike arv kasvab, nõudlus on endine, aga valik on väiksem. Need arendajad, kes kevadel endise hooga jätkasid, on praegu heas seisus, sest teistel võtab taaskäivitamine aega,» rääkis Vahter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles