PÜHAD KORTERIÜHISTUS ⟩ 7 nõuannet murevabadeks pühadeks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Koroonapandeemia tõttu tuleb paljudel ilmselt jõulu- ja aastavahetuse aeg kodudes veeta. Eesti Korteriühistute Liit annab mõned soovitused, et pühad mööduksid kõigil turvaliselt ja meeleolukalt. 

Loobu häirivatest jõulukaunistustest

Kuigi sulle võivad helisevad-vilkuvad jõulukaunistused rõdul väga meeldida, ei pruugi naabrid olla sama meelt, seega jäta väga intensiivsed jõulukaunistused pigem kõrvale. Korteriühistus võite ka ühiselt kokku leppida, kuidas maja kaunistate – selline terviklik tulemus on kindlasti kaunim kui igal rõdul isemoodi vanikud.

Ära elektrisüsteemi üle koorma

Kuumavad pliidiplaadid ja küpsetusahjud, kõikvõimalikud muud kodumasinad ja tehnikavidinad võivad elektrisüsteemile saatuslikuks saada. Nii mõnigi kodu hävitanud tulekahju on alguse saanud külmkapi juhtmest või vooluvõrku jäetud telefonilaadijast – hoolitse selle eest, et kodu elektrisüsteem oleks korras ning mitte üle koormatud!

Ole elava tulega ettevaatlik

Küta ahju ja kaminat ainult tuleohutusnõuete kohaselt ning ole ettevaatlik küünaldega – hoolitse selle eest, et nende süütamine oleks turvaline ning mingil juhul ära jää magama või lahku kodunt nii, et küünal jääb põlema.

Arvesta naabritega

Kortermajas, kus inimesed arvestavad ka teiste elanikega, on kõigil muretum ja mõnusam elada. Lärmakal pidutsemisel pole kortermajas kohta, niisiis ära terroriseeri naabreid valju muusika või käraga. Arvesta teiste elanikega ka argipäeval: pargi auto nii, et ka teised pääsevad sõitma ja kõndima, ära jäta oma mittevajalikku kraami trepikotta ning sulge korralikult aknad-uksed.  Kuna pandeemia ajal on soovitus vähendada kontakte, siis lükka külalistega peod edasi ning küllap jõuad ka naabritele hiljem, kui oht möödas, külla minna.

Pea puhtust

Puhtusel on igas majas oluline roll – kellele meeldiks käia mööda täissülitatud trepikoda või astuda üle maas vedeleva prügi? Seega pea puhtust ning  hoolitse, et prügikast või prügimaja oleks korralikult suletud.

Hoia korteris sooja

Kui plaanid ära sõita ja pühad maakodus veeta, ei tohi linnakorteris siiski kütet välja lülitada. «Korteris peab säilima mõistlik temperatuur. Kütteta korteris võivad külmaga lõhkeda veetorud ning see võib majale suurt kahju teha,» paneb Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi korteriomanikele südamele.

Pea ilutulestikuga piiri

Kortermaja rõdu või kitsuke hoov pole ilutulestiku tegemise koht! «Kahjuks tuleb aga enam-vähem igal aastal ette juhtumeid, kus inimesed pürotehnikat uude aastasse lennutada üritavad, süüdates valesti suunatud raketiga elamu rõdu või koguni vigastades kedagi tõsiselt,» hoiatab Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Ilutulestikuvahendeid ei tohi kasutada kohas, kus see võib tekitada ohtliku olukorra – ohutu raadius oleks 30 meetrit ning enne ilutulestiku kasutamist tuleb täielikus ohutuses veenduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles