Ühistud saavad kortermaja uudseks rekonstrueerimiseks kuni miljon eurot toetust

Kodu.postimees.ee
Copy
Kredex.
Kredex. Foto: Tairo Lutter / Postimees

1. veebruarini saavad korteriühistud KredExist taotleda tüüpprojektide järgi ehitatud kortermajade uutmoodi, tehaseliseks rekonstrueerimiseks kuni 1 miljon eurot toetust, mis annab majale kaasaegse välimuse, energiakulude kokkuhoiu ja tagab hea sisekliima.

Tehaseline rekonstrueerimise ehk tehases toodetud elementidega elamu rekonstrueerimismeetod võimaldab tüüpprojektide järgi ehitatud hoonetele toota tehases sobivad katuse- ja välisseinaelemendid koos soojustuse, akende ja ventilatsioonisüsteemidega. Kohapeal tuleb paigaldada ainult elemendid ja teha majasisesed renoveerimistööd, mis vähendab ehituseks kuluvat aega ja hoiab ehituskvaliteedi ühtlaselt kõrge.

Toetusmeetme eesmärk on korrastada üle Eesti ligi 20 viiekorruselist kortermaja, mis on ehitatud kas Tallinnas Mustamäe, Õismäe, Lasnamäe; Tartus Annelinnas; või teistes linnades «hruštšovka» tüüpprojekti järgi. Sellised, alates 1960. a ehitatud tüüpkorterelamud moodustavad rekonstrueerimist vajavast 14 000 korterelamust olulise osa, hinnanguliselt on selliseid hooneid kõikjal Eestis kokku tuhandeid.

«Uue meetodi kasutamine on ka oluline aja- ja energia kokkuhoid kortermaja elanikele ning ühistu esindajatele, kuna tavapärane pikk ja ebamugav ehitusperiood lüheneb kuu aja peale ning kogu asjaajamise ja tootja leidmisega tegeleb ühistu asemel KredEx,» lausus majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu märkis, et toetusmäär on erinevalt varasematest meetmetest kõikjal Eestis 50 protsenti tööde maksumusest või kuni 1 miljon eurot.

Eestis oli tehaselise rekonstrueerimise pilootobjektiks 1986. aastal ehitatud Tallinna tehnikaülikooli pereühiselamu Akadeemia tee 5a. Rekonstrueerimistööde käigus sai sellest viiekorruselisest majast esimene liginullenergiahooneks korrastatud korterelamu Eestis, Baltikumis ja üks esimesi Põhjamaades.

Korteriühistud saavad taotlusi tehaselise rekonstrueerimise toetusele esitada kuni 1. veebruarini. Toetust saavad taotleda järgmiste tüüpprojektide järgi ehitatud korterelamud kogu Eestis: 1-317, 1-464, 111-121 ja 111-133.

Lisainfo toetuse taotlemise ja ehitustööde teostaja konkursi kohta leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles