P, 5.02.2023

ÄRA UNUSTA ⟩ 15 toiduainet, mida ei peaks tegelikult külmkapis hoidma

Kodu.postimees.ee
15 toiduainet, mida ei peaks tegelikult külmkapis hoidma
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

On hulk toiduaineid, mille maitse- ja ka toiteomadused säilivad paremini toasoojas.

Tõepoolest, mõned toiduained säilivad ideaalselt ka toatemperatuuril ning mõned säilivad edukalt oma originaalpakendis. Selleks, et soetatud toidukorv raisku ei läheks, on veebileht healthyleo.com reastanud 15 toiduainet, mida ei tasu külmkapis hoida.

Banaanid

Sooja kliimaga harjunud banaanides säilivad toitained toatemperatuuril paremini, mistõttu ei tohiks neid külmkapis hoida. 

Kartulid

Kartuleid tuleks hoida kuivas, jahedas ja pimedas kohas. Külmkapis võib kartul muutuda magusaks. 

Küüslauk

Külmkapis säilitamisel kipub küüslauk mädanema minema. Küüslaugule piisab kuivast ja jahedast kohast, kilekotte ja õhukindlaid karpe on mõttekas pigem vältida.

Avokaadod

Külm temperatuur takistab avokaado valmimist. Kui poest on õnnestunud küpsenud avokaado osta ja soov on seda pikemalt säilitada, võib selle külmkappi pista küll.

Leib

Leib võib külmkapis hoituna ära kuivada, mistõttu võiks ka seda pigem toatemperatuuril hoida.

Kohvioad

Kohvioad kaotavad külmkapis oma aroomi ja maitse. Pigem hoia kohvi kuivas jahedas kohas.

Mesi

Toatemperatuuril suletud kaanega purgis hoides säilib mesi väga kaua, külmkapis võib see aga kristalliseeruda.

Basiilik

Basiilik on külma suhtes väga tundlik ja närbub madalama temperatuuri juures kiiremini. 

Kurgid

Värsked kurgid ei taha liiga külma ja niisket keskkonda, neile sobib kõige paremini temperatuur 15 soojakraadi ümber, nii et värsked kurgid võiks võimaluse korral pigem sahvrisse tõsta.

Tsitruselised

Tsitruselised vajavad järelvalmimiseks toatemperatuuril hoidmist. Sidrunit või laimi külmkapis hoides muutub selle vili kõvemaks, raskemini kooritavaks ning seest kuivemaks.

Sojakaste

Sojakastet tuleks hoida kuivas ja jahedas kohas, kuhu päikesevalgus ei ulatu.

Šokolaadikreem

Šokolaadikreemi, näiteks Nutellat, tuleks alati hoida toatemperatuuril. Külmkapis läheb šokolaad kõvaks ja seda on raske saiale määrida.

Šokolaad

Kuigi paljud hoiavad šokolaadi külmkapis, siis tegelikult säilib šokolaadimaitse kõige paremini toatemperatuuril.

Melon

Meloneid on soovitatav hoida köögilaual-või kapis. Lahtilõigatud meloni võib parema säilimise huvides külmkappi panna.

Õunad

Õunu on mõttekas külmkapis hoida vaid siis, kui sul on plaan neid süüa hiljem kui nädala pärast. 

Märksõnad
Tagasi üles