PILT SELGEKS ⟩ Kui palju võiks Valge Maja maksta ja miks see üldse valge on

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Valge Maja arhitektiks on James Hoban, president George Washingtoni hea sõber.
Valge Maja arhitektiks on James Hoban, president George Washingtoni hea sõber. Foto: Shutterstock

USA presidendi ametlik residents Washingtonis on kõigile teada-tuntud hoone. Millest aga selle isevärki nimi?

Kui Valget maja hakati 1791. aastal ehitama, nimetati seda lihtsalt Presidendi majaks, vahendab whitehousehistory.org. Maja nurgakivi pandi 1792. aastal paika ning 1800. aastal kolis majja selle esimene elanik: Ameerika Ühendriikide teine president John Adams. Hoone sai oma valge värvuse aga paar aastat enne esimest elanikku.

Valge Maja on juba üle 200 aasta olnud ameeriklaste vabaduse ja iseseisvuse sümboliks.
Valge Maja on juba üle 200 aasta olnud ameeriklaste vabaduse ja iseseisvuse sümboliks. Foto: Stefani Reynolds / POOL/EPA/Scanpix

1814. aasta sõjas süütasid britid maja põlema, säilisid vaid välisseinad. Pärast sõda maja taastati ja värviti valgeks, et varjata suitsukahjustusi. Paljud arvavad siiamaani, et maja valge eksterjööri taga on ameeriklaste soov peita inglaste põhjustatud tulekahjustusi. 

Joe Bideni tuleku eel läbis Ovaalkabinet põhjaliku uuenduskuuri.
Joe Bideni tuleku eel läbis Ovaalkabinet põhjaliku uuenduskuuri. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Millest siis ikkagi nimi?

Valge maja seinad on ehitatud liivakivist. Presidendi residentsi töölised katsid juba algusaegadel seinad valge lubivärviga, et kaitsta poorset kivimit krõbeda talvekülma eest. Lisaks võõpasid nad seinad uue värvikihiga üle, et maja värske ja esinduslik välja näeks. 

Valge Maja territooriumile nii lihtsalt juba ei pääse: läbida tuleb põhjalik turvakontroll.
Valge Maja territooriumile nii lihtsalt juba ei pääse: läbida tuleb põhjalik turvakontroll. Foto: via www.imago-images.de/imago images/Christian Offenberg/Scanpix

Aastate jooksul süvenes hoone hüüdnimi ja 1812. aastal kasutas kongresmen Abijah Bigelow nime Valge maja esimest korda kirjalikult. Kuus aastat hiljem hakati maja värvimiseks kasutama valget pliivärvi. Termin «Valge Maja» pärineb Ameerika 26. presidendi Franklin Roosevelti valitsusajast.

Valge Maja sümboliseerib lisaks ka Ameerika Ühendriikide presidendi institutsiooni.
Valge Maja sümboliseerib lisaks ka Ameerika Ühendriikide presidendi institutsiooni. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

Valge maja väärtuseks on Ameerika kinnisvaraportaali Zillow arvutuste kohaselt ligi 397,9 miljonit ameerika dollarit ehk veidi rohkem kui 329 miljonit eurot. Valge Maja kuulub Ameerika rahvuspärandisse.

Valge Maja läänetiib.
Valge Maja läänetiib. Foto: Oliver Contreras/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Majas on 132 tuba, 35 vannituba, 6 korrust, 412 ust, 147 akent, 28 kaminat, 8 treppi, 3 lifti, tenniseväljak, keeglirada, kino, jooksurada ja bassein. Tuntuim ruum on presidendi tööruum Ovaalkabinet.

Ovaalkabinet, Ameerika presidendi töötuba.
Ovaalkabinet, Ameerika presidendi töötuba. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Valge Maja hooneid on tänapäeval mitu. Keskel asub peamaja, kus paiknevad presidendi eluruumid ning ametlike tseremooniate ja vastuvõttude saalid. Peamaja kõrval asuvad idatiib ja läänetiib. Ida- ja läänetiiba ühendavad peamajaga sammastikud.

46. Ameerika president Joe Biden Abraham Lincolni portree juures kõnet pidamas.
46. Ameerika president Joe Biden Abraham Lincolni portree juures kõnet pidamas. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles