OHT KODUS ⟩ Miks ei tohiks vingugaasianduri valehäiresse praegu ükskõiksusega suhtuda?

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Külma ilmaga kasvab vinguandurite häireteadete hulk, anduri häiresignaali tihti alahinnatakse.
Külma ilmaga kasvab vinguandurite häireteadete hulk, anduri häiresignaali tihti alahinnatakse. Foto: Shutterstock

Vinguandurite häiresignaale jõuab turvaettevõttete juhtimiskeskustesse külmade ilmadega järjest rohkem. Põhjuseks on sagedasem kütmine. Kuna vingugaas on lõhnatu ja värvitu, siis suhtutakse vinguanduri alarmi tihti ükskõikselt ja arvatakse, et ohtu ei ole.

Oktoobris, kütteperioodi alguses edastasid andurid vingugaasi teateid kaks korda vähem. Kui võrrelda omavahel suitsust tekitatud häireteateid vingugaasi alarmidega, siis vingugaasi teateid on 20 protsenti rohkem ehk probleemiks on ennekõike nähtamatu, lõhnatu ja väga mürgine vingugaas.

Sageli on on vingugaasi häireteadete põhjuseks ahjusiibri liiga varajane sulgemine. 

«Kui aastakümneid on ahjusiibrit natuke liiga vara kinni pandud, siis on inimesel ka raske mõista, miks nüüd andur äkki häiretab. Inimene arvab, et kasutab õigeid kütmisvõtteid, aga nii see alati pole,» rääkis G4S Eesti teenindus- ja juhtimiskeskuse direktor Reiko Tääker.

Ahjusiibri võib sulgeda siis kui söed on täielikult kustunud. Kui siiber suletakse ajal, mil söed veel hõõguvad kestab põlemine tegelikult edasi ja sellest eraldub vingugaas. See on lõhnatu ja värvitu ehk inimene seda mürgist gaasi lihtsalt ei tunneta, mistõttu ei osata ohtu tajuda.

Kui andur annab häiret, siis on selleks põhjus ja seda tuleb kontrollida, mitte eeldada, et tegemist on valehäirega. Kui suitsu suudame veel silmaga eristada, siis vingugaasi mitte, mistõttu ei tasu ühtegi vingugaasi häireteadet kunagi alahinnata.

Tääkeri sõnul on olnud isegi juhtumeid, kus andur annab märku vingugaasist, mis on inimese koju imbunud naaberkorterist.

Vingugaasianduri häireteate peale tuleks ruumid tuulutada ja kontrollida üle võimalikud vingugaasi allikad. Tavaliselt tekib vingugaas sellistes ruumides, kus on kuumi gaase eritavad kütte- või gaasiseadmed, näiteks ahi, kamin, puupliit, gaasiboiler, gaasikatel. Vingugaas seguneb sellises olukorras sooja õhuga ja liigub lae alla.

Tääker rõhutab, et autonoomsed andurid, mis annavad alarmi ainult kohapeal, võidakse kodudes lihtsalt vaikima sundida, põhjust kontrollimata. Sedasi ignoreeritakse võimalikku ohuallikat, milleks võib olla katkine küttekolle või valed kütmisvõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles