Tartu korteritehingute arv kasvas kriisist hoolimata hüppeliselt

Kodu.postimees.ee
Copy
Tartus asuv kortermaja.
Tartus asuv kortermaja. Foto: SELERI TIDOR / POSTIMEES

Maa-ameti andmetel tehti 2021. aasta jaanuaris kinnisvaraturul ligi 3900 ostu-müügitehingut, mis on 2 protsenti vähem kui aasta tagasi jaanuaris ja 22 protsenti vähem kui eelnenud kuul.

Jaanuaris oli kinnisvaraturg tavapärasest aktiivsem Harju maakonnas, kus tehti ligikaudu 43 protsenti kõikidest tehingutest. Järgnesid Tartu, Ida-Viru ja Pärnu maakond. Ülejäänud maakondade osatähtsus jäi alla 5 protsendi.

Foto: Maa-amet

Mullusega võrreldes on käesoleva aasta esimene kuu alanud mõnevõrra tagasihoidlikumalt. Ostu-müügitehinguid tehti 2 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kui kinnisvaraturu dünaamika on kord juba selline, et aasta alguses tehakse vähem tehinguid, siis mõjus turuaktiivsusele ka hoonestamata maade turusektori väiksem tehingute arv. Hoonestamata maadega tehti 2021. aasta jaanuaris 1120 tehingut (ligi 13 protsenti vähem kui aasta tagasi samal kuul), hoonestatud maadega 675 tehingut (kasv 27 protsenti) ning eluruumina müüdud korteriomanditega 1833 tehingut (tehingute koguarv eelmise aasta jaanuariga võrreldes ei muutunud).

Pealinna korteritehingute arv oli jaanuaris 3 protsenti suurem kui aasta tagasi, kui jaanuaris tehti 766 tehingut. Seejuures moodustas kõikidest eluruumina müüdud Tallinna korterite tehingutest uute korterite müük 30 protsenti.

Tartu korteritehingute koguarv kasvas hüppeliselt, kui aastate võrdluses tehingute arv kahekordistus. See tuleneb peamiselt uute korterite müügi kasvust Tartu linnas.

Vastupidiselt oli jaanuaris Pärnu linnas korteritehingute koguarv 26 protsenti väiksem kui aasta tagasi samal ajal.

Jaanuaris maksis Tallinna korteri ruutmeeter keskmiselt 2251 eurot, mis oli eelmise aasta jaanuariga võrreldes 8 protsenti rohkem ja eelmisest kuust 1 protsent vähem. Tartu korterite keskmine ruutmeetrihind oli jaanuaris 1964 eurot, mis oli mullusest 23 protsenti ja eelmisest kuust 5 protsenti rohkem. Pärnu linna korterite keskmine ruutmeetrihind oli jaanuaris 1456 eurot, olles aastatagusest ajast 26 protsenti rohkem ning eelmisest kuus 3 protsenti vähem.

Jooksvalt on võimalik statistikaga tutvuda kinnisvara hinnastatistika päringukeskkonnas. Üksikasjalike kuuülevaadetega saab tutvuda maa-ameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles