TERE, KEVAD ⟩ Aeg on küps, et seemned mulda pista

Kodu.postimees.ee
Copy
On aeg sõrmed mulda pista!
On aeg sõrmed mulda pista! Foto: Shutterstock

Märtsikuus hakkab talvekülm vaikselt taanduma, andes märku peatsest hooaegade vahetumisest. On aeg ettevalmistusi tegema hakata!

Mõned aiaomanikud panevad seemned mulda juba veebruaris, aga peamine ettekasvatamise kuu on märts. Taimede ettekasvatuse nõuandeid jagab K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets.

Põhjalik ettevalmistus

Alusta seemnete sorteerimisest, korja välja idanemisvõimelised ja soeta puuduolevad juurde. Idanemise kiirendamiseks võib seemneid enne mulda panemist hoida niiske lapi või marli sees, aga kangas peab olema naturaalne ja hingav.

Märts versus aprill

Märtsis pane mulda köögivilja- ja maitsetaimed ning pikka ettekasvatamist vajavad lilled. Pikema kasvuajaga on soojalembesed kultuurid, näiteks paprika, kurk, suvikõrvits, porru, basiilik, estragon, tüümian ja rosmariin. Märtsis võiks mulda panna ka mitmed suvelilled, näiteks daaliad, begooniad ja tokkroosi. Lühemat ettekasvatusaega vajavad suvelilled, näiteks lõvilõuad, parkjuured, viltlehed ning peiulilled on soovitatav külvata alles aprillis.

Tee istutusanumad korralikult puhtaks

Külvianumana võib kasutada igasuguseid karpe, topse ja kaste, aga tähtis on, et need oleksid puhtad. Desinfitseerimata anumad on heaks kasvulavaks nii hallitusele kui seentele.

Kasuta kvaliteetset mulda

Ettekasvatusmuld peab olema puhas, kvaliteetne, soe ja kohev. Enamik taimi tahavad mulla sisse ka turvast, poodides müüakse nii spetsiaalselt külviturvast kui turbatablette. Sobiva pinnase ja tingimuste kohta leiab infot seemnepakilt, ka sama köögivilja erinevad seemned võivad vajada mõnevõrra erinevaid tingimusi.

Hoia temperatuuri ja niiskust

Ettekasvatamise eelduseks on piisava valguse ja soojuse olemasolu ning korralik kastmine. Kütmata külmale verandale või rõdule ei tohiks taimi märtsis veel panna, vali selleks soe ja päikeseline ruum, vajadusel võib kasutada ka soojenduslampe. Idanemise kiirendamiseks võiks anumad katta kilega, nii saab hoida ühtlast temperatuuri ja niiskustaset. Kui seemned hakkavad võrsuma, võetakse kile ära.

Ümberistutamisel jäta taimele kasvuruumi

Eraldi pottidesse istutatakse taimed siis, kui nende kõrgus on jõudnud umbes 10 sentimeetri juurde. Sobivaks töövahendiks on terava otsaga istutuskühvel või ümar puupulk, kasvõi jäätisepulk. Istutamisel peab jätma taimele piisavalt kasvuruumi, et ennetada hilisemat harvendamise vajadust.

Õue pole põhjust kiirustada

Õue ümberistutamisega ei tasu Eesti heitlikus kliimas kunagi kiirustada, esimesed soojad ilmad võivad olla petlikud. Enne välitingimustesse istutamist võiks taimi paar päeva potiga õue viia ja neid uute ilmaoludega kohaneda lasta. Päikeselisse kasvuhoonesse võib taimed istutada enamasti aprilli teises pooles, aga aeda peenrasse panemisega võiks oodata seni, kuni öised miinuskraadid on lõplikult selja taha jäänud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles