PILDID ⟩ Tallinna allveelaevatehase elektrijaamast sai moodne elamine!

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Noblessneri allveelaevatehase elektri-jõujaam ja katlamaja renoveeriti moodsaks äri- ja eluhooneks.
Noblessneri allveelaevatehase elektri-jõujaam ja katlamaja renoveeriti moodsaks äri- ja eluhooneks. Foto: 1Partner Ehitus

Endise Noblessneri allveelaevatehase enam kui 4000-ruutmeetrine elektrijõujaam ja katlamaja muudeti moodsaks äri- ja eluhooneks.

Nelja riigikorda näinud kompleks on väga põneva ajalooga. Teise maailmasõja ajal oleks see peaaegu õhku lastud, kuid õnneks mineerimine ebaõnnestus. 

Foto: 1Partner Ehitus

Arhitektuurimälestisena kaitstud hoonet uuendati nüüd muinsuskaitse nõudeid väga täpselt järgides. Samuti säilitati võimalikult palju originaalosi. 

Foto: 1Partner Ehitus

«Näiteks õnnestus välja tuua sisemised paekivist seinad, võimsad neetliidestega terasfermid ning isegi algupärased põrandaplaadid,» sõnab 1Partner Ehituse juht Üllar Hinno. 

Foto: 1Partner Ehitus

4115-ruutmeetrine elektrijõujaam asub aadressil Peetri 7 ning selle esimesel korrusel on äripinnad, teisel külaliskorterid ja kolmandal elamispinnad.

  • 1914.–1916. aastail ehitatud neoromaani stiilis hoones on kuus sektsiooni, sealhulgas kunagine katlasaal, kompressoriruum, dünamoruum ja elektrijaam.
  • 1925. aastast kuulus maja Eesti Pangale. 1937. aastast tegutses seal AS Oskar Kilgase trikoo, suka ja pitsi tekstiilitööstus.
  • 1941. aastal tootmine riigistati, misjärel töötas hoones kudumisvabrik Kommunaar ning sõjatehas Meretehas Nr. 7.
  • 1990. aastal tehas erastati ning peale tootmise lõpetamist 2000ndatel aastatel seisis maja kuni praeguse renoveerimiseni tühjalt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles