Ülestõusmispühade ajal on tavaks teha erinevaid toite munadest ja kohupiimast. Oled sa aga proovinud täiesti taimset juustukooki, pashat või «munamääret»?
RETSEPTID ⟩ Munavõist pashani: ülestõusmispühade toidud taimses võtmes
Nendes toitudes kohtuvad kõige paremal kujul vana ja uus: tuttavlikud ja nostalgilised maitsed, aga uuenduslikus, imemaitsvas kuues.
Taimne Teisipäev jagab kolme retsepti, mille abil katta tänavune ülestõusmispühade laud taimselt, tervislikult ja imemaitsvalt.
1. Tofu-juustukook
Kevadisele pühadelauale sobib imehästi see kerge, õhuline ja keelt alla viiv toorjuustukoogi taimne versioon.
Vaja läheb:
Koogipõhi:
- 200 g Digestive või muud küpsised
- 30 g kaerahelbed
- 2 spl kookoshelbed
- 2 spl kookosõli või taimne margariin
Tofumass:
- 650 g maitsestamata tofu
- 300 g maitsestamata sojajogurt (või muu taime jogurt)
- 4 spl maisitärklis
- 4 tl vaniljesuhkur
- 80 g suhkur
- 4 spl agaavisiirup
- 2 tl küpsetuspulber
- 2 spl sidrunimahl
- 2 tl riivitud sidrunikoor
- soovi korral 1 spl maitsepärm
Marjakaste:
- 130 g külmutatud või värsked marjad
- 3 spl suhkur
- 2 tl sidrunimahl
Valmistamine:
- Sulata kookosõli või margariin ning purusta köögikombainis küpsised, kaerahelbed, kookoshelbed ning sulatatud taimne rasv.
- Kata lahtikäiv 20 cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisemass vormi põhja nii, et see kataks ühtlaselt põhja ning ulatuks veidi servast üles. Küpseta koogipõhja 190 °C ahjus 12 minutit.
- Pane kõik tofumassi ained blenderisse või köögikombaini ning blenderda segu siidiseks massiks.
- Vala segu koogipõhja peale ning küpseta ahjus 40 minutit 180 °C juures.
- Lase koogil pool tundi jahtuda ning eemalda ettevaatlikult vormist.
- Koogi jahtumist oodates valmista marjakaste - kuumuta potis marjad ja suhkur umbes 5 minutit, suru kahvliga marjad katki ning lisa sidrunimahl ning kuumuta veel 2 min.
- Serveeri kook marjakastmega ja naudi!
2. Taimne pasha
Kevadpühade laual on ikka tavaliselt ka pasha. Naudi see aasta hoopis maitsvat pashat taimses versioonis.
Vaja läheb:
Tofukreemiks:
- 300 g Bon Soya naturaalset pehmete tofut
- 3-4 spl sidrunimahla
- 3-4 spl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 0,5 tl soola
Pashakreemiks:
- 2 dl taimset vahukoort (nt Planti kaerakoor, sobib ka ühe purgi kookoskreemi tahke osa)
- 3 spl margariin/või
- 3 spl suhkrut
- 1 apelsini riivitud koor
- 2 spl sidrunimahla
- Täidiseks rosinad, sukaad, kuivatatud ploomid, aprikoosid, marmelaad, pähklid vms
Valmistamine:
- Kõigepealt valmista tofukreem: blenderda kõik koostisosad ühtlases sametiseks kreemiks. Lase tunnike-kaks külmikus maitseid endasse imeda.
- Mikserda kokku kõik pashakreemi koostisosad, seejärel sega-mikserda juurde ka tofukreem. Maitse: lisa suhkrut kui soovid magusamat pashat, sidrunimahla, kui eelistad hapukamat. Pea meeles, et kreem tõmbab maitseid korralikult sisse alles mitu tundi hiljem kapis nõrgudes, seega maitsesta julgelt.
- Vooderda sõela sisemine osa marliga. Tõsta kreem marlisse ja silu ühtlaseks.
- Asteta sõel suurema kausi kohale, vooderda sõelapealne osa marliga nii, et saad sellele asetada midagi rasket, nt purke või pott, et kogu vedelik saaks välja niriseda.
- Aseta kauss ööseks külma.
- Järgmisel päeval tõsta kauss külmast ja haruta marli sõela pealt lahti. Jälgi, et kogu sõelapealne oleks marlist vaba, et järgmine samm probleemideta õnnestuks.
- Kata sõel taldrikuga ja keera taldrik kiire liigutusega ümber, kummutades sõelasisu taldrikule.
- Eemalda sõel ja haruta marli pasha pealt ettevaatlikult ära.
- Lisa kaunistuseks marju, marmelaadi, suhkrustatud puuvilju, kompotti vms.
3. Taimne «munavõi»
Tavalise munavõi asemel lase end positiivselt üllatada hoopis selle taimsel versioonil.
Vaja läheb:
- 1 pakk tofut
- ½ tassi taimset majoneesi
- 1 spl sinepit
- ⅓ tl musta soola
- 50 g rohelist sibulat
- näpuotsatäis pipart
Valmistamine:
- Pane tofu kaussi ja purusta see kahvliga.
- Lisa taimne majonees, sinep ja must sool. Sega läbi.
- Raputa peale rohelist sibulat ja pipart.
- Määri leivale.