:format(webp)/nginx/o/2021/04/06/13715522t1h5ea9.jpg)
Toidu maitsestamine on omaette kunst, aga nagu teada, siis kipuvad nii mõnedki kunstnikud oma loomingus liiga külluslikuks minema. Nii juhtub vahepeal ka maitseainete lisamisega - neid läheb toitu liiga palju. Mida sellisel juhul teha?
Öeldakse, et kui toit saab liialt soolane, siis järelikult oli kokk armunud ning jäi maitsestamise ajal ilmselt uneledes kallima peale mõtlema. Ikka juhtub. Kuid kas ülesoolatud toidu koht on seepeale kohe prügikastis või annab ka kõige armunuma hinge poolt valmistatud rooga siiski miskitmoodi veel päästa?
Appi tõttab kartul?
Kui naatriumkloriid ehk maakeeli söögisool juba kord su toidu peale langenud on, siis pole seda sealt enam üldse kerge eemaldada. Seda eriti siis, kui toit juhtub olema vedel nagu supp või kaste, kirjutab Lifehacker. Selliste juhtumite puhul tuuakse aga imelise abimehena välja ka kodumaiste köökide lahutamatu kaaslane - tavaline toores kartul.
Kuigi öeldakse, et kartul imab üleliigse soola endasse, siis tehniliselt võttes pole see tõsi. Kartul ei ole oma imavuse suhtes valiv, eelistades vaid naatriumkloriidi. See mugul imab endasse vett, sealhulgas ka soolast vett, ent see ainult vähendab sinu toidus soolase vee hulka - vee ning soola osakaal toidus jääb ikka suhteliselt samaks. Sama mõistlik viis soolasest veest lahti saamise puhul on veidi soolast vett lihtsalt minema valada.
Mida siis toidu parandamiseks teha saab?
Ülesoolatud toidu parandamiseks tuleb lihtsalt soola ja toidu osakaal roas taas toidu poole kallutada. Lihtsaim viis seda teha on lisada potti rohkem toitu. Näiteks ülemaitsestatud tomatikastmesse tasub lisada rohkem konservtoimateid (või näiteks veini!), supi jaoks lisa juurde leent või vett, pajarooga tasub rikastada magedate köögiviljade, miks mitte ka kartulitega.
Teine strateegia on panna maitsed toidus sööja keele tähelepanu pärast võistlema ning lisada mõni muu koostisosa. Näiteks sobivad nii suhkur, happed kui ka rasv väga hästi ülisoolasusega võitlema. Paar teelusikatäit suhkrut või veidi mett tasakaalustavad lisatud soola, sama teeb ka sidrunimahla või sortsu äädika lisamine. Rikkalik koor või ka mõni muu kõrgema rasvasisaldusega piimatoode mitte ainult ei lahjenda rooga, vaid aitab soola maitse muuta ka raskemini tajutavaks.
Parandada saab pea kõiki ülemaitsestatud roogasid
Kui lisasid liiga palju vürtsi vedelale roale, siis vala mingi osa vedelikku toidust välja ning asenda see maitsevabaga. Kui su ees on tükk ülemaitsestatud liha, siis proovi sellelt mõningaid maitseaineid lihtsalt maha pühkida. Kui sool on juba jõudnud liha sisse imbuda, siis lõika see tükkideks ning kasuta toidus hoopis aktsendina (nagu näiteks peekonit), mitte aga keskse elemendina.
Kui valmistad pajatäit väikeseid asju (nagu näiteks ube, riisi või mõnd muud teravilja), siis võid neid alati juurde lisada. Või siis lisada need mõnda magedasse suppi või pajarooga. Või maitsestada mõne soolavaba kastmega. Või kasuta kõiki eelpool nimetatud taktikaid.
Ära ainult oota, et üksik toores kartul, mida peetakse soola imamisel mingiks imeloomaks, su probleemi lahendab. Jah, kartulid on küll päris vaimustavad ning mitmekülgsed, aga nad ei ole võimelised olema erilised soolamagnetid, mis su toidu maagiliselt päästavad. Selleks tasub kasutada teisi, palju sobivamaid ülal nimetatud taktikaid.