Nutikas kartulikasvataja kasvatab korraga kolme sorti kartuleid.
Üks sort võiks olla kiire algarengu ja kiire kasvuga, mida saaks süüa kohe varasuvel. Sortide valik on lai: Flavia, Arielle, Solist, Ranomi; uuematest Red Sonia ja Sanibel; kes eelistab eestimaist, võib panustada Maretile.
Teised kaks sorti võiks olla pikema kasvuga, mille koristamise saaks lükata augusti lõppu või septembri algusesse, kui ilmastik pole veel kartulit haigustega päris ära kiusanud, aga mugulatel on koor juba enam-vähem kinnistunud. Need võiksid olla erinevat kasutustüüpi sordid, et oleks võimalus valmistada erinevaid toite, sest sort, mis sobib keedukartuliks, ei pruugi sobida küpsetamiseks ega pudru valmistamiseks.
Sordi valikul mõtle ja arvesta ka sordi haiguskindlusega. Kui soovid kasvatada lehemädaniku suhtes vastupidavamaid sorte, siis eelista Antit, Andot, Reeta, Carolust ja üsna hiljuti levima hakanud Alouette’i.
Eesti sordilehel olevate sortide kasutustüübid ja muu info leiad Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõuandeteenistuse veebilehelt.
Esmase valiku võiksid teha Eesti oma kartulisortide seast, mis on aretatud meie tingimustes ja mille kohta leiad infot Eesti Taimekasvatuse Instituudi kodulehelt.
Kogemused näitavad, et iga sort käitub erinevates kasvukohtades erinevalt ja kasvutingimused mõjutavad nii kartuli kasvamist kui ka tulevase toidu maitset. Päris universaalset sorti pole olemas.
Oma kartul juba jaanipäevaks
Kui eesmärk on süüa hästi kiiresti enda kasvatatud mõnusaid mugulaid, siis tuleb kartul aegsasti idanema panna või soetada kogenud kartulikasvataja käest juba idandatud mugulad. Ettekasvatatud kartuli maha panekul tuleb olla ettevaatlik. Selleks, et mugulad hakkaksid kasvama, peab muld olema soojenenud 8–10 kraadini. Kui oled kartulid mulda visanud, siis kaitse kindlasti juba tärganud kartulitaimi juhuslike öökülmade eest, kasutades tõhusat katteloori.