Rakverre paigaldatakse Eesti esimesed omataolised ujuvsaared

Kodu.postimees.ee
Copy
Soolikaoja Rakveres.
Soolikaoja Rakveres. Foto: Taavi Bergmann

Keskkonnaministeeriumi juhitud projekti LIFE IP CleanEST raames katsetatakse Rakveres Soolikaoja ülemjooksul looduslähedasi tervendusmeetmeid, milleks paigaldatakse sinna juuni alguses Eestis esimesed omataolised ujuvsaared.

Ujuvsaared paigaldatakse selleks, et vähendada ohtlike ainete sisaldust Soolikaoja põhjasetetes ning parandada pinnavee kvaliteeti.

Uurimisgrupi juhi, Eesti keskkonnauuringute keskuse peaspetsialist Vallo Kõrgmaa ettepanekul otsustati kasutada selle eesmärgi saavutamiseks fütoremediatisooni võtteid ehk taimtervendamist.

«Kasutame rohetaimi ja nendega seonduvaid mikroorganisme, et vees olevad kahjulikud saasteained lagundada ja kahjutuks teha. Sellise looduslähedase tervendusmeetme rakendamiseks rajame kolmele paistiigile ujuvsaared,» selgitas Kõrgmaa. Ujuvsaared tehakse kergest materjalist, need hulbivad vabalt veepinnal ning tõusevad-laskuvad veetaseme muutudes.

Tõhusad, odavad ja ilusad

Saartele istutatud taimed tagavad saasteainete tõhusa eemaldamise veekogust, aga pakuvad ka silmailu, mis oli linnakeskkonda arvestades eesmärk omaette. Lisaks elurikkust soodustava elupaiga loomisele varjutavad saared vett, mis aitab reguleerida vee temperatuuri ja piirata päikesevalguse hulka, mis omakorda takistab vetikate vohamist.

Ujuvsaare joonis.
Ujuvsaare joonis. Foto: Keskkonnaministeerium

Kirikuaia pargi tiiki paigaldatakse kolm ujuvsaart ning tiikide vahelisse kanalisse puiduhakke filter. Supeluse pargi tiik saab viis ujuvsaart ja Allika pargi paistiik kolm. Kokku on kavas rajada Rakvere linna tiikidele 11 ujuvsaart kogupindalaga 102 ruutmeetrit.

Ujuvsaartele istutatakse taimed, mis armastavad vett ja tarbivad juurte abil veest saasteaineid. Sellised taimed on näiteks villpea, hundinui ja erinevad iirised.

Ujuvsaarte raamid valmistatakse kohapeal 4. juunil ja need pannakse tühjadena nädalavahetuseks ujuma. Seejärel hakatakse uuel nädalal taimi istutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles