Eestimaa Looduse Fond kutsub vikatiga niitmise treeningutele

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Kui vikateid ja vikatiga niitmist seostatakse enamasti maaeluga, siis selleaastane linnade huvi niitmistreeningute vastu näitab, et vikat on teretulnud ka linnakeskkonna kujundajana.
Kui vikateid ja vikatiga niitmist seostatakse enamasti maaeluga, siis selleaastane linnade huvi niitmistreeningute vastu näitab, et vikat on teretulnud ka linnakeskkonna kujundajana. Foto: Shutterstock

Sel suvel ootab Eestimaa Looduse Fond (ELF) huvilisi kümmekonnale niitmistreeningule Narvast Saaremaani. Erinevates paikades üle Eesti toimuvatel üritustel õpitakse vikatit käsitsema ja vikatiga niitma, viiakse läbi töötube nii suurtele kui ka väikestele.

Avapauk niitmistreeningutele antakse seekord Narvas 29. juunil kell 17.30 aadressil Viru 4. Treeningul saab oma käsitsi niitmise oskused proovile panna, õppida asjatundja käe all vikatit hooldama, saada käppa niitmisvõtted. Linnadest toimuvad sel aastal niitmistreeningud ka Keilas ja Tartus.

Käsitsi niitmine on suurepärane võimalus teha algust igaühe looduskaitsega ja teadlikult ise loodust hoida. Vikatiga niitmisel saavad ka lihased tugevaks ja muru madalaks ning rohus toimetavad konnad, rohutirtsud ja teised mutukad jõuavad parasjagu vikatitera eest minema kõndida. Niitjal jääb aega, et kuulata linnulaulu või leida heina seest üles mõni haruldane taim.

Narvas toimuvale talgutele järgnevad veel niitmispäev Tallinnas Vabaõhumuuseumis 4. juulil, Matsalu rahvuspargis Kiideva puisniidul 13. juulil, Keilas 17.07, Vilsandi rahvuspargis 24.07 ning 05.08 Tallinna Botaanikaaias. Kavandamisel on veel mõned treeningud, näiteks Setomaal ning Tartus. Niitmistreeningute kõrval toimub juba kolmandat korda ka suur vikatiga niitmise võistlus ja pärimuspäev Tartus 11. juulil. Võistlusele on osalema oodatud kõik huvilised, sõltumata east ja kogemusest. Registreerumine võistlusele avatakse 8. juulil.

Jooksvat infot niitmistreeningute ja -võistluse kohta saab veebilehelt www.elfond.ee/tuleniitma ning ELFi sotsiaalmeediast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles