PROOVI KA ⟩ Uus testkeskkond võimaldab notaritehingu kaugtõestamist eelnevalt katsetada

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Käivitus notariaalsete toimingute kaugtõestamise testkeskkond.
Käivitus notariaalsete toimingute kaugtõestamise testkeskkond. Foto: Pexels / CC0 Licence

E-notari platvormil on nüüd võimalik testkeskkonnas proovida notariaalsete ametitoimingute kaugtõestamist. 

Distantsilt videosilla teel notariaalsete toimingute tegemist võimaldav kaugtõestamine käivitus enam kui aasta tagasi, kuid vastvalminud proovikeskkond võimaldab enne reaalse tehingu toimumist veenduda, et kõik kaugtõestamiseks vajalikud tehnilised eeldused on täidetud.

Kaugtõestamine käivitus möödunud aastal vahetult enne koroonapandeemiat ning oli esialgu mõeldud pilootprojektina. Pandeemiast ja piirangutest tingitud kriisiolukorras otsustati kaugtõestamise võimalust kiirkorras laiemalt rakendada, et tagada notariteenuste kättesaadavus ka liikumispiirangute ja nakkusohu tingimustes.

Tuhanded kaugtõestamised on aga näidanud, et alati ei pruugi inimeste arvuti olla varustatud vajaliku tehnoloogiaga, see on valesti seadistatud või hoopiski ei tööta. Mõningatel juhtudel takistab ka tarkvara, näiteks tulemüürid, kaugtõestamise tegemist. Notariaalse toimingu tegemisel ebamugavuste ja segaduste vältimiseks loodigi testkeskkond, kus saab juba enne kaugtõestamist veenduda, et arvuti võimaldab tehingus tõrgeteta ja turvaliselt osaleda.

Testkeskkond võimaldab katsetada digiallkirjastamist, veebikaamera ja mikrofoni toimimist, internetiühenduse kiirust ning tulemüüridest tingitud piiranguid. Kaugtõestamiseks valmisoleku testi käivitamiseks tuleb kasutajal sisse logida Notarite Koja iseteeninduskeskkonda veebilehel ning vajutada nupule «Kaugtõestuse valmisoleku test». Testi tulemustena kuvatakse kasutajale info eduka läbimise kohta või tuuakse välja leitud puudused. Lisainfot testkeskkonna kohta koos täpsemate juhistega leiab samuti iseteeninduskeskkonna avalehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles