Eesti üks hinnatumaid tippbaarmeneid Kristo Tomingas räägib, kuidas on kokteilikultuur 20 aasta jooksul muutunud ning millised tervisest pakatavad kokteilid on tänavuse suve hitid.
Tippbaarmen Kristo Tomingas: alkoholivabad kokteilid on uus trend
1999. aastal, ööklubide kuldajal, nägi Kristo ema Eesti Ekspressis kuulutust, et tollane ööelu lipulaev Decolté otsib baarmeneid. Noor, hakkamist täis mees, kes polnud kokteili segamise kunsti küll varem õppinud, otsustas proovida ja osutuski valituks.
Esimene kokteil, mida Kristo klubikülastajale pidi valmistama, oli gin-toonik. «Mõtlesin, mis asi see veel on,» naerab Kristo südamest, kui toonast seika meenutab. Õnneks saadeti Kristo baarmenide koolitusele, millele mõeldes meenub veel üks lõbus seik. «Ühe kokteili juures kasutati grenadiini siirupit. Ma polnud varem sellisest asjast kuulnudki,» läheb Kristo nägu taas naeru täis.
Kokteilikultuur ja tervislikkus
Kes 90-ndate lõpus ja millenniumivahetusel pidutses, mäletab, et tõelist võidukäiku tegid Stroh Cocaga, mustsõstraviin Sprite'ga, Absolut vanilje õunamahlaga. Kristo sõnul kujundasid need joogid peokultuuri. «Täna on kokteili- ja peomaailm midagi hoopis teistsugust. Muutus hakkas tekkima 5-6 aastat tagasi. Inimesed joovad vähem, kvaliteetsemaid ja häid asju. Samuti on uus kindel suund ja trend alkoholivabad kokteilid,» räägib Kristo, kuidas tervislikkus ja teadlik suhtumine tervisesse mõjutavad aina enam ka peo pidamist või baari külastamist.
Näiteks sel suvel töötasid Kristo ja teine tuntud ning tunnustatud baarmen Heinar Õispuu välja alkoholivabad mokteilid, mille üheks koostisosaks on Chaga Health eliksiirid. «Inimene, kes neid kokteile joob, saab aru, et jook on chaga põhine, neil on oma spetsiifiline maitse, kus kõik on samas tasakaalus,» räägib Kristo uutest signatuurkokteilidest, mille nad ka enda sel suvel Pärnus ja Haapsalus tegutsevatesse kokteilibaari menüüdesse lisanud.
«Chaga kokteilides saab kasutada lisandina erinevaid eliksiire, vastavalt sellele, kas inimene soovib näiteks midagi magusamat või värskemat elamust. Hea kokteil põhineb tasakaalul, seda peab valmistama nii, et hape ja magusus on omavahel balansis,» tutvustab Kristo kokteilivalmistamise peent kunsti.
Kokteilikultuur massidesse
Võib öelda, et Kristo ja tema äripartner Heinar Õispuu tõid kokteilikultuuri omal ajal massidesse. «Lounge 8 oli Tallinnas selline lokaal, kus inimesed armastasid käia Cosmopolitane või Apple Martinisid joomas,» meenutab Kristo. Kui see koht kinni pandi, avas uksed Kristo ja Heinari kokteilibaari kontseptsiooniga Butterfly Lounge, mille mehed eelmisel aastal vahetult enne koroonakriisi algust, pärast pikka edukalt tegutsemist, maha müüsid.
«Täna tähendab ükskõik, millisesse kokteilibaari minek seda, et inimesed soovivad kvaliteeti ja head maitse-elamust. Seda võib võrrelda restorani minekuga Pannkooke saab ka kodus küpsetada, aga restoranis tahaks midagi uut ja erilist. Nii on ka kokteilidega.»
Retseptid:
ROOSINE SUVI
3 värsket maasikat
4 lehte piparmünti
1 cl sidrunimahla
8 cl roosi limmonaadi
Pressi maasikas puruks, lisa jääga täidetud klaasi ja naudi.
CHAGA BLAK'N'BERRY
6cl CHAGA HEALTH IMMUNO eliksiiri
Eliksiiri mustsõstraga
2cl rabarberisiirupit
4 laimirõngast
Mulliga vesi või vesi
Vala komponendid jääga täidetud hi-ball klaasi. Sega vaikselt läbi. Kaunista laimirõngastega joogi sees ja pinnal.
SUVINE TIKKER
6 mahlast tikrit
1 cl õuna siirupit
1 cl sidrunimahla
8 cl mulliga vesi
Pressi tikker puruks, lisa jääga täidetud klaasi, sega komponendid omavahel ja naudi.
Raputa komponendid läbi ilma jääta. Lisa jää ja raputa uuesti. Topeltkurna kokteiliklaasi. Pigista peale apelsinikoore eeterlikku õli. Kaunista apelsinirombiga klaasi äärel.