4 filmi, 4 erinevat interjööri: sisekujundaja annab nõu, kuidas filmiõhtu eriti meeldejäävaks muuta

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Miks vaadata filme kinos, kui neid võiks sama hästi nautida hubases koduaias? Sisekujundaja jagab kasulikke nõuandeid, kuidas kodune filmiõhtu veelgi meeldejäävamaks muuta.

«Õige atmosfääri loomiseks tuleb leida igasse interjööri meeleolule vastav mööbel ja aksessuaarid, alates lampidest, laternatest ja sobivatest tekstiilidest kuni mööbli ja kinokülalisi rõõmustavate tooliaktsentideni välja.»

Kaup24 interneti kaubanduskeskuse sisekujundaja Anna Ilmere jagab näpunäiteid, kuidas kaunistada aed või terrass nii romantilise, õudus-, seiklus- kui ka lastefilmiõhtu jaoks.

Stardipakett filmiõhtuks hoovis või aias

Välikino on mitmekülgne ja loob mõnusat tausta suvisteks pidustusteks. Lõppude lõpuks, kes ei tahaks nautida oma lemmikfilme tähtede all? Sõltumata aia või terrassi suurusest, soovitab Ilmere leida kinoks koha, mis on kaitstud tuule ja sademete aga ka avatud päikese eest.

Tehnoloogilisi seadmeid valides, soovitab sisekujundaja eelistada projektoreid, mis on varustatud kinematograafiliste efektide ja spetsifikatsioonidega. Valikul tuleks arvestada nii keskkonna ja ekraani suuruse kui ka projektorite heledust mõõtvate luumenite arvuga. Soovitatav ekraani heledus autentseks kinokogemuseks aias on vähemalt 3000 luumenit. Ekraaniks sobib valge lina seinal, tasane pind või projektoriekraan.

Meeleolu aitab luua õige valgustus. «Selleks võib kasutada laternaid ja päikesepatareidega lampe, mida saab paigutada kõikjale aeda või terrassile,» soovitas Ilmere.

Romantiliseks filmiks veidi vintage'i hõngu

Romantiliste filmide austajatele olulisim komponent, mis aitab sensuaalset ja unistavat õhkkonda luua, on sepistatud aiamööbel. Prantsuse filmide puhul on «õhtu naelaks» erinevad vintage elemendid, keerud ja lillemotiivid ning muidugi ka fotonurk. «Mõnusa fotonurga saab toolide abil luua nii päikesevarju kui õunapuu alla,» soovitas Ilmere.

Romantilist atmosfääri aitavad luua ka laternad ja valgusketid. «Latern on ilus ja väljendusrikas sisustuselement, mis ühendab iidse ja klassikalise tänapäeva modernsusega,” ütles Ilmere. Laternaid saab paigutada lauale, terrassile, trepiastmetele ja lille- või marjapõõsaste lähedale või näiteks riputada õunapuu külge.

Õhtu lahutamatu osa on sisekujundaja sõnul veel erinevad kodutekstiilid – tekid, vaibad ja erineva suurusega dekoratiivpadjad.

Õudusfilmiks industriaalne keskkond

Julgemad filmisõbrad, kes ei plaani lõõgastavat filmiõhtut, võiksid õhtule karakterit anda ammu unustatud esemete ja vanavaraga. Kaunistamisel võib šnitti võtta vaadatavast filmist ja luua kinonurka filmile sarnanev õuduslik tegevuspaik. Kindel valik on aga tööstuslik stiil, mida aitavad luua puidust ja metallist elemendid.

Eelistada võiks väljendusrikkamaid tekstuure nagu betoon, krobeline krohv, töötlemata või vananenud puit, töötlemata kivi, vanad tellised ja metall. «Metallpinnad võiksid olla matid ning rooste, kulumise või happe jälgedega. Dominantne värv aga hall ja selle erinevad toonid, mida võib täiendada teiste värvide: valge, beeži, musta, tumesinise, tumerohelise ja pruuniga,» soovitas Ilmere. Ta lisas, et matid ja metallist pinnad koos rooste efektiga aitavad säilitada ka linnalikku õhkkonda.

Sisekujundaja selgitab, et tööstuslikku stiili iseloomustavad tugeva kujuga lakooniline ja lihtne mööbel, metallraamid, puidust detailid ja tagasihoidlik viimistlus. «Kõike seda saab täiendada diivanite või toolidega, millel on tugev kangapolster, et mitte ülejäänud sisustust üle koormata,» ütles ta ja lisas, et efekti loomiseks võib sisustuses kasutada ka hiiglaslikke abstraktseid kunstiteoseid, vanu liiklusmärke, mustvalgeid fotosid ja tänavakultuuri elemente, nagu grafiti, sildid, laternad, plakatid ja suured peeglid.

Seiklusfilmiks neutraalne keskkond

Kui õhtuse programmi filmivalik sisaldab «Mad Max» või «Visa hing», siis tuleks adrenaliinihuvilistele filmisõpradele pakkuda varuga suupisteid ja mugavaimat istekohta. Nagu päris kinos!

«Seiklusfilmid on oma olemuselt eredad ja põnevikulised, mistõttu on selle žanri austajate jaoks kõige olulisem mugav ja neutraalne keskkond,» selgitas Ilmere. Ta lisas, et seiklusfilmid sobivad futuristliku modernismiga, kus läbivaks motiiviks on tavaliselt sirged ja teravad jooned, ühtlane värvigamma ja materjalid, mis sisaldavad enamasti metalli, klaasi ja terast.

Kuna modernse stiili puhul on kesksel kohal neutraalne toon ja sisekujunduses kasutatavad heledad materjalid, siis kandub interjöörile aktsenti andev roll mööblile. Sisekujundaja sõnul palju ei olegi vaja, piisab paarist mugavast (kott)toolist, madalast diivanist ja väikesest kohvilauast jookide ja snäkkide jaoks. Emotsiooni aitavad luua taaskord aksessuaarid – värvilised vaibad, padjad, pehmed matid ja väikesed sisustusesemed.

Laste- ja multifilmiks skandinaavia stiil

Laste- ja multifilmide õhtut võib küll nautida kogu perega, aga filmi atmosfääri loomisel peaks värvide ja aksessuaaride valikul lähtuma eelkõige lastest. «Laste filmiõhtu kujundamisel võiks lähtuda lihtsast aga funktsionaalsest skandinaavialikust stiilist ning valida filmiõhtu teemaks näiteks metsa ja selle elanikud: karud, hundid ja öökullid,» soovitas Ilmere.

Kuigi lapsed armastavad erksaid värve, tasub neid kasutada tagasihoidlikult, sest muidu võivad värvid mõjuda väsitavalt. Erksamaid värve ja julgeid kujundeid võiks kasutada aksessuaarides. Erinevad värvid tekitavad lastes erinevaid tundeid. Näiteks valge värv tuletab lapsele meelde suviseid pilvi ja kollane mööda mere kallast kõndimist. Hall seostub lapsele aga ennekõike pilves taeva ja mereveega.

Mänguasju võiks olla filmiõhtul pigem vähe, sest need võivad häirida laste tähelepanu ja segada nende filmielamust. See ei tähenda aga, et filmiõhtul ei võiks olla pehmeid kaisukarusid. Need pakuvad lastele rõõmu ja muudavad atmosfääri sõbralikuks ja külalislahkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles