Tallinn tahab uue portaali abil kaasata detailplaneeringutesse kodanikke

Kodu.postimees.ee
Copy
Aktiivse kodaniku poolt ümber kujundatud linnapilt.
Aktiivse kodaniku poolt ümber kujundatud linnapilt. Foto: @mitte_tallinn / Instagram

Alates tänasest, 6. juulist kuni 24. augustini on kodulinna arengust huvitatud tallinlased oodatud testkeskkonnas katsetama Tallinna planeeringute registri prototüüpi.

Ruumiliselt sidus linnakeskkond ning elanike suurem kaasamine ruumiplaneerimisse on Tallinna uue arengustrateegia «Tallinn 2035» sihteesmärk järgmiseks 15 aastaks. Nii on linna ruumiloome valdkonnas oodata mitmeid uuendusi, millest üks peamisi on detailplaneeringute protsessi kodanike kaasamine.

Tallinn osaleb koos 20 teise Euroopa linnaga Bloomberg Philanthropies juhitavas rahvusvahelises algatuses, mille eesmärgiks on kiirendada digitaalset innovatsiooni. Linnad saavad tehnilist abi ja projekteerimistuge ekspertidelt, et keskenduda intensiivselt elanikele suunatud teenuste parendamisele.

«Linnakodanike huvi detailplaneeringute teenuse parandamise vastu on suur – seda näitas asjaolu, et sooviavaldusi süvaintervjuudel osalemiseks kogunes Facebooki üleskutse peale juba paari esimese tunniga 60 ringis,» rääkis Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ivari Rannama.

«Nüüd ootame kõiki katsetamishuvilisi linnakodanikke proovima prototüüpi, et esitleda uut lahendust – esialgu veel nn beetaversiooni. Testimise tulemusena soovime saada linnaelanike arvamust planeeringuregistri toimivuse ja kasutajakogemuse kohta, et lõpuks ellu viidav lahendus vastaks elanikkonna vajadustele.»

Tallinn keskendub programmis kolmele aspektile: kommunikatsiooni parandamine, tagasisidestamise hõlbustamine ning ruumiloome sidustamine linna suurema pildiga. Praeguseks on läbi viidud mahukas planeeringuregistri ümberdisain – kasutajatega on tehtud süvaintervjuusid ja testitud mitmeid prototüüpe.

«Tallinna fookuses on kasutajakogemuse parandamine ning teenuse kättesaadavuse suurendamine,“ selgitas Rannama. «Enamik linlastest ei ole planeeringuspetsialistid, kuid detailplaneeringud mõjutavad meie kõigi elukeskkonda. Linn saab muuta planeerimisteenuse paremaks, kui tuua oluline info kodanike jaoks selgemalt välja ja esitada seda arusaadavamalt. Loodame, et uus lahendus pakub kasutajale seda võimalust, aga lõpliku lihvi andmiseks vajame linnakodanike aktiivset kaasalöömist.»

«Meie töö Suurbritannias, Euroopa Liidus ja kaugemal on näidanud, kuidas kultuuri, mõtteviisi ja lahenduste muutumine esitab linnavalitsustele väljakutseid, et teha oma tööd jätkuvalt inimkeskselt. Toetame põnevusega Tallinna selle läbimurdelise uue teenuse laiemasse kasutusse viimisel,» ütleb teenusedisaini protsessi vedanud Londoni disainiagentuuri FutureGov projektijuht David Ayre. 

Programm on kestnud juba üle aasta ning praeguseks on see jõudnud avaliku ja laiapõhjalisema testperioodi näol lõpusirgele. Testitud ja toimivad lahendused integreeritakse töökeskkonda alates 2021. aasta viimasest kvartalist.

Prototüüp ootab tutvumist ja julget katsetamist aadressil: tallinn-prototype.netlify.app

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles