Avariilised turvapadjad saavad Pallase üliõpilaste abil uue elu

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Aelejad, juhendaja Kadi Pajupuu.
Aelejad, juhendaja Kadi Pajupuu. Foto: Marju Roos

Kõrgema Kunstikooli Pallas tekstiiliosakonna üliõpilased muudavad eksperimentaalse kudumistehnika MultiWeave abil avariiliste autode turvapadjad mõnusateks lustlike vormidega istmeteks, milledel saab jalgu puhata Tartus Autovabaduse puiesteel.

Projekti Aelejad materjalide valikul lähtuti soovist taaskasutada autodest üle jäävaid detaile. Katsetuste tulemusena jõuti kasutatud turvapatjadeni, mis on valmistatud tugevast ja vett hülgavast kangast. Juba avanenud turvapatjasid enam sihipäraselt kasutada ei saa, kuid sisumaterjaliga täites saab need muuta ebakorrapärase kujuga lustlikeks vormideks. Valminud istumispadjad sobivad suurepäraselt puhkamiseks ja mõnusalt aja veetmiseks.

Pallase tekstiiliosakonna professori Kadi Pajupuu juhendamisel kasutasid osakonna üliõpilased Andrea-Martha Teesaar, Ülle Järv, Maria Korczynska-Pilm ja Marion Mölder istmete katete valmistamiseks originaalset tehnikat MultiWeave, mis võimaldab luua põnevaid ruumilisi struktuure.

Tartu Tiigi seltsimaja pöördus Pallase tekstiiliosakonna poole ettepanekuga luua Autovabaduse puiestee pargialale tekstiilist inspireeritud ja seda kasutav installatsioon või eksperiment.
Tartu Tiigi seltsimaja pöördus Pallase tekstiiliosakonna poole ettepanekuga luua Autovabaduse puiestee pargialale tekstiilist inspireeritud ja seda kasutav installatsioon või eksperiment. Foto: Marju Roos

Istmete seeria Aelejad disainis on kasutatud Haine paelavabrikus toodetud nööri, kombineerides MultiWeave tehnikat heegeldamise ja põimimisega.

Turvapadjad on täidetud õhufiltrite tootja Vado International tootmisjääkidega. Kasutatud turvapatju aitasid projekti tarbeks koguda tekstiilitudengid Lisette Laanoja ja Liisi Tamm. Projekti koordineerisid Pallase tekstiiliosakonna meister Marju Roos ning Tartu Linnavalitsuse kultuuriosakonna allasutus Tiigi Seltsimaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles