Kui pikk on teleri eluiga ja kuidas seda pikendada?

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Charlotte May / Pexels

Televiisori ostmine on kahtlemata suur investeering ja on meie huvides loota, et see peab võimalikult kaua vastu. Milline on keskmine teleri eluiga ja kuidas seda pikendada? Näpunäiteid jagab Samsung Eesti koduseadmete tootekoolitaja Alari Pennar.

Samsungi tellitud uuringu põhjal on Eesti inimeste kodudes teleri keskmiseks vanuseks viis aastat ning teler ostetakse üldjuhul endale vägagi pikaks ajaks. Kui oled endale just uue teleri ostnud ning selleks omajagu ka raha kulutanud, siis kuidas tagada oma uue seadme võimalikult pikk eluiga?

Nagu ka kõigil teistel asjadel, siis aja jooksul telerite võimed ja erksus tuhmuvad. Olenevalt tootjast on telerite keskmiseks elueaks määratud keskmiselt kuni kümme aastat. Tänu kvaliteetsetele osadele on näiteks Samsungi seadmete eluiga tavaliselt märksa pikem. Samas oleneb vägagi palju sellest, kuidas oma telerit kasutatakse.

«Kui tähelepanu pöörata kahele peamisele aspektile: teleri asukoht ja tööaeg, siis annab juba ainuüksi nende abil tagada, et teler näitab erksat ja ilusat pilti võimalikult pikki aastaid,» lausus Pennar.

Lihtsad näpunäited, kuidas oma teleri eluiga võimalikult pikana hoida:

  • Kui telerit ei vaata, siis lülita see välja

Paljud jätavad teleri jooksma ka siis, kui ise ruumist lahkuvad või hoiavad seda lihtsalt taustal mängimas. Teleri ekraan koosneb üliväikestest LED lambikestest ning nagu igal lambil on ka nendel tulukestel oma eluiga. Lisaks hoiab teleri välja lülitamine kokku ka elektrit.

  • Kodust pikemalt lahkudes lülita välja ka ooterežiim ehk võta teler vooluvõrgust välja

See on oluline ka selleks, et teler ei saaks kahjustada ootamatute voolukõikumiste tagajärjel (äikesetorm!)

  • Teleri asukoht on oluline!

Ära paiguta telerit otsese päikesevalguse kätte. See kahjustab ekraani. Ära paiguta telerit ka liiga madalale, sest põrandale koguneb kõige rohkem tolmu, mis ei mõju telerile hästi. Ära paiguta telerit liiga lähedale ahjule/kaminale/kütteseadmele, sest seade võib saada kahjustada liigsest kuumusest, kuid kahju võib tekitada ka ahjust tulev tolm ja tuhk.

  • Vali asukoht, mis on hästi ventileeritud

Tolm on paha ja värske ning puhas õhk on hea. Jälgi, et seade ei oleks liiga tolmune ning oleks piisavalt ruumi, et õhk saaks teleri ümber ringi käia.

  • Reguleeri eredust ja kontrastsust või lase teleril seda automaatselt ise teha

Liiga ere ekraan või suur kontrastsus kasutab rohkem voolu ning vähendab ekraani eluiga ning tihti ei olegi tarvidust, et eredus oleks maksimaalsel tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles