Nädala aed ⟩ Kogukonnaaed toob rahva kokku

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Tallinna 22 kogukonnaaiast uusim avati juuli alguses Vana-Kalamajas ja selles aias on kõik ühine, saadusi jagatakse põhimõttel «ühiselt istutame, ühiselt ka tarbime».
Tallinna 22 kogukonnaaiast uusim avati juuli alguses Vana-Kalamajas ja selles aias on kõik ühine, saadusi jagatakse põhimõttel «ühiselt istutame, ühiselt ka tarbime». Foto: Eero Vabamägi

Tallinnas tänavu tegutsevast 22 kogukonnaaiast uusim avati juuli alguses Vana-Kalamaja 36 õues. «Lähiümbruse kortermajade elanikel avanes võimalus luua oma käe järgi ühtaegu moodne ja mänguline tarbeaed,» ütleb ettevõtmise eestvedaja, maastikuarhitekt Maali Roomet-Allese ja lisab, et nende ürdiaed on köögisahvri jätkuks pea 20 perele.

«Meie idee on anda lastele võimalus tundma õppida, mis taimed peenras kasvavad, neid pärast korjata ja üles võtta ning koos vanematega saagist midagi söödavat või joodavat valmistada.»

Selles Kalamaja aias on kogukonnaliikmetel kõik ühine ja saadusi jagatakse põhimõttel «ühiselt istutame, ühiselt ka tarbime». Kastpeenardes kasvavad kuumaasikad, piparmünt, meliss, rabarber, murulauk ja ka võõrasemad − nende õisi võib salatile lisada. Tänu iseloomulikule tugevale lõhnale, maitsele, suurusele või lehekujule on neid taimi lastel lihtne tundma õppida, ja see ongi peamine, mitte aga talvevarude kogumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles