Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kõikvõimas äädika ja sooda kombo: mis on selle saladus ja mida kõike saab puhastada?

Copy
Söögisooda.
Söögisooda. Foto: Kaboompics.com / Pexels

Üha rohkem inimesi välistab karmid kemikaalid ja pöördub looduslike toodete poole nagu söögisooda ja äädikas. Need kodused vahendid töötavad tõesti uskumatult hästi: mis on nende saladus?

Vastus on väga lihtne: need kaks komponenti on pH-skaala eri äärtes – sooda on tugevalt aluseline ja äädikas happeline. «Kuigi tegemist on kättesaadavate vahenditega, tegeled tegelikult üsna keerulise molekulidega manipuleerimisega,» ütleb Mya Nyman, keemiaprofessor Oregoni Ülikoolis.

Happeline äädikas on antibakteriaalne ja lagundab mineraale, mis moodustuvad kraaniveest. See aitab lagundada karedast veest tekkivaid plekke segistitel, kraanikaussidel ja pindadel.

Tagasi üles