MAITSETUUR Leedu kokad panevad hullu: põdrasarvest valmib jäätis!

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Põdrasarvejäätis
Põdrasarvejäätis Foto: Restoran Cordo.22

Jäätisemaailmas on viimasel ajal toimunud palju uuendusi – kliendid ootavad rohkem hõrke maitseid ning aina enam armastatakse käsitööjäätisi.

Leedus on asjad võtnud päris kummalise pöörde, kuna sealsed tippkokad jätkavad eksperimenteerimisega ja viivad jäätisekunsti uutesse kõrgustesse. Eelmisel aastal tegid sealkandis ilma nõgese-, õlle- ja männiokkajäätised, siin on selleaastased uuendused.

Musta leiva jäätis. Must leib on Balti riikide köögi ülitähtis osa, leedukad panevad seda nüüd ka jäätisesse. Selleks kombineeritakse Itaalia gelato ja Leedu orgaanilised toorained, värskendavat elamut pakuvad soolased ja krõmpsuvad leivatükikesed. Seda saab mekkida Palangas Compensa restoranis.

Kurgi ja mee jäätis. Leedukate jaoks pole midagi kummalist kurgi ja mee kombineerimises, neid maitseid jäätise kujul saab proovida Labanorase restoranis.

Džiugase juustu ja jõhvika jäätis
Džiugase juustu ja jõhvika jäätis Foto: Restoran Porto

Džiugase juustu ja jõhvika jäätis. Segades omavahel kokku meilgi müügil oleva Džiugase juustu pikantne maitse jõhvikatega, kõrvale sulatatud juustuküpsis – sellist desserti saab restoranis Porto.

Põdrasarve-marjajäätis. Kui sa tahad proovida eriti ekstravagantset magustoitu, siis sea sammud restorani Cordo.22, kus miksitakse põdrasarvepulber suitsetatud hooajaliste marjadega ja seda kõike jäätise kujul.

Külmutatud jogurt rohelise sorbetiga
Külmutatud jogurt rohelise sorbetiga Foto: Restoran Palaima

Külmutatud jogurt salatisorbetiga. Palaima kokad tahtsid külmutatud jogurti tõsta uutesse kõrgustesse. Niisiis on jogurt ise šokolaadimaitseline, kuid tuleb kõrvu värske kurgi ribadega ja jäise rohelise sorbetiga, mis tehtud apteegitillist, salatist, piparmündist ja teistest maitsetaimedest.

Pärnaõiejäätis
Pärnaõiejäätis Foto: Restoran Monte Pacis

Pärnaõiejäätis. Leedukad peavad pärnasid õrnuse sümboliks. Selle leebe maitse saab jäätiseks Monte Pacise kokkade käe all, kõrvale pakutakse krõbedat meekooki.

Kui sind need jäätised isutama ajasid ja tahaksid Leedus teha suvelõpu jäätisetuuri, siis saab terve riigi restoranikaardiga tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles