Oluliselt tõusnud tarbijahinnaindeksit mõjutasid enim elektri ja üüri hind (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juulis vähenes raha väärtus kõige enam Eestis.
Juulis vähenes raha väärtus kõige enam Eestis. Foto: Pixabay / Pexels

Statistikaameti andmetel muutus tarbijahinnaindeks juulis võrreldes juuniga 1,1 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuliga 5 protsenti. Mulluse juuliga võrreldes olid kaubad 3,3 ja teenused 8,1 protsenti kallimad.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas tarbijahinnaindeksit eelmise aasta juuliga võrreldes enim eluasemeteenuste hinnatõus. «Kodudesse jõudnud elekter oli 53,6, üür 8,8 ja eluaseme remont 5,6 protsenti kallim,“ täpsustas ta.

Suur mõju indeksi muutusele oli jätkuvalt ka mootorikütuse hinnatõusul. Bensiin oli 18 ja diislikütus 22,7 protsenti kallim kui möödunud aasta juulis. Toidukaupadest olid enim kallinenud kartul, värske köögivili ning mitmesugused jahusegud.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati suurem kui 5 protsenti euro vastu võtmise aastal: 2011. aasta septembris, mil see oli 5,2 protsenti.

Juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit samuti kõige enam eluasemeteenuste hinnatõus, millest ligi 60 protsenti andis kodudesse jõudnud elektri kallinemine. Suurem mõju oli veel kallinenud köögiviljal (17 protsenti), majutusteenustel (21,7 protsenti) ja mootorikütusel (2,3 protsenti).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles