Uuest infoportaalist saab põhjaliku ülevaate kogu Eesti ehitustegevusest

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
E-ehituse infoportaalist saab vajalikud andmed kätte varasemast tunduvalt lihtsamalt.
E-ehituse infoportaalist saab vajalikud andmed kätte varasemast tunduvalt lihtsamalt. Foto: Shutterstock

Uuenevas ehitisregistris (EHR) valmis e-ehituse infoportaal, mis teeb lihtsasti kättesaadavaks ülevaate ehitustegevusest ja kinnisvara seisukorrast kogu Eestis.

«Ehitisregistri arendamisel on oluline, et ehitusvaldkonna strateegilised otsused põhineksid võimalikult täpsetel andmetel ning ehitusturg ja selle kokkupuuted avaliku võimuga oleksid järjest läbipaistvamad,» rääkis majandus- ja taristuminister Taavi Aas. «Uue infoportaaliga astume selles osas olulise sammu edasi.»

E-ehituse infoportaalist leiab teavet näiteks selle kohta, milline on Eesti hoonete ja rajatiste seisukord, kas ja kuidas ehitustegevus ajas ja piirkonniti muutub, millised on levinumad fassaadimaterjalid, kui palju eluasemeid asub eri piirkondades ning saab võrrelda loamenetluste pikkust erinevates omavalitsustes. Portaalis on muudki infot, mis on oluline ehitusvaldkonnale, kinnisvaraarendajatele, omavalitsuste kommunaalteenuste planeerijatele ning on kättesaadav ka teistele.

MKMi ehituse asekantsler Jüri Rass märkis, et infoportaal ühendab praegused statistika- ja avaandmete portaalid ning platvormi arenedes kaasatakse järjest rohkem teavet. «Kui seni ei saanud registri kasutajad välja filtreerida ainult neid huvitavaid andmeid, siis nüüd on see infoportaalis võimalik,» lisas Rass.

Asekantsleri sõnul saab e-ehituse infoportaalist vajalikud andmed kätte varasemast tunduvalt lihtsamalt. Ehitiste ja menetluste koondaruandeid saab näha graafikute ja tabelitena, mis võimaldavad läbi viia põhjalikumaid analüüse. Spetsiifilisemate tööde jaoks saab portaalist lähteandmeid ka alla laadida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles