Taasiseseisvumispäeva eel: kuidas lippu hooldada ja milline on vastupidavaim kangas?

Kodu.postimees.ee
Copy
Eesti lipp Tallinnas.
Eesti lipp Tallinnas. Foto: Stanislav Rabunski / Unsplash

Reedel, 20. augustil tähistame Eesti taasiseseisvumispäeva ning sel puhul heisatakse sinimustvalged lipud.

Rahvustrikoloori heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Ühtlasi on 20. august üks kolmest lipupäevast, mil riigilipud heisatakse ka kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele.

Kuna õues kasutatav lipp aja jooksul määrdub, kulub ja võib hakata narmendama, tasuks majaomanikel ja asutustel see enne pidupäeva üle vaadata.

Esimesena kaotavad oma kena väljanägemise just mastivimplid või -lipud, mis on igapäevaselt heisatud ning on pidevalt tuule, päikese ja sademete käes. Lippu ja vimplit võib pesta, aga kui pesemise-puhastamisega enam kangast puhtaks ei saa või kui lipp on katki rebenenud, värvitoonid tuhmunud ja servad narmendavad, siis tuleb lipp sündsal viisil hävitada.

Koledaks muutunud riigilippu ei ole viisakas heisata, aga seda ei tohi ka niisama prügikasti visata. Lipp on riigi sümbol ja selle väärikaks käitlemiseks tuleb lipukangas värvilaidude kaupa lahti lõigata. Kangatükid võib mitteavalikult põletada või panna prügikasti.

Nii lippude kui vimplite eluiga sõltub paljuski nende asukohast: mida tuulisemas kohas lipp või vimpel paikneb, seda kiiremini need üldjuhul oma aja ära elavad. Väga tuulisel alal võib vimpel minna läbi juba nelja kuuga. Lippude ja vimplite eluea pikendamisele aitab kaasa, kui need väga tuulise ilmaga alla võtta, sest vimplitel kipuvad otsad tuulega sõlme minema ja lahti arutamine võib kahjustada kangast.

Pärnu linnavalitsuse heakorraspetsialisti Piret Unni sõnul peavad välitingimustes kõige paremini vastu spetsiaalsest Airmesh lipukangast lipud: «Airmesh lipukangas kestab tavalisest lipukangast oluliselt kauem. See materjal ei määrdu nii kergelt, kuna kangas on väikesed, eemalt mitte nähtavad õhuaugukesed. Kangas on kerge ja hästi lehviv ning vimplid ei lähe nii lihtsalt sõlme,» selgitab Unn. Tavalisest õhemast kangast vimpel või lipp sobib pigem tuulevaiksematesse kohtadesse ja madalamatesse mastidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles