Tuhanded Tallinna korteriomanikud ei saa kiirest hinnatõusust osa

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kuigi Tallinna kinnisvaraturult kaubeldakse korteritega kaheksast erinevast sajandist, torkavad silma just kolm aastakümmet, mille korterid on tänasel turu kõige õnnetum kaup.

Kuigi Tallinna kinnisvaraturult kaubeldakse korteritega kaheksast erinevast sajandist, torkavad silma just kolm aastakümmet, mille korterid on tänasel turu kõige õnnetum kaup.

«Müügipakkumiste statistika näitab selgelt: kõige rängemalt hävitab korteri väärtust aastaisse 1963–1993 jääv ehitusaasta,» selgitas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing. «See tegur viib korteri ruutmeetrihinnast 880 eurot, ehk rohkem kui kehv asukoht või seisukord.»

LVM-i Tallinna kinnisvaraturu müügipakkumiste analüüs näitab, et kolme õnnetu kümnendi järel mõjutab turuväärtust negatiivseimalt veel asukoht 8-9 korrusel, mis viib väärtusest keskmiselt 760 eurot ruutmeetri kohta, ning nigel seisukord (miinus 750 eurot ruutmeetri kohta). Järgnevad asukoht Lasnamäel (miinus 640 eurot ruutmeetri kohta) ning D või E energiamärgis (miinus 570 eurot ruutmeetri kohta).

«Kui need negatiivseimad hinnamõjutajad ühte korterisse kokku panna, saame tulemuseks käest lastud korteri Lasnamäe või kõrgemas paneelmajas,» märkis Saksing. Need on sageli vanadest inimestest järele jäänud korterid, neid on palju, ja neid ei taheta. Neid ostetakse, aga olude sunnil, teab Saksing rääkida.

Sellistele tingimustele vastav korter on keskmiselt 55 ruutmeetri suurune, kahe- või kolmetoaline, neljanda-viienda korruse korter. «Neid pakutakse hetkel müügiks keskmiselt 82 000 eurose hinnaga, keskmine reaalne tehinguhind on sellest ilmselt paari tuhande võrra madalam,» täpsustas Saksing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles