ÜLEVAADE ⟩ Tallinna kinnisvaratehingute arv ja hind augustis langes

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Kinnisvaraturg on uue hooaja ja pensioniraha ootuses.
Kinnisvaraturg on uue hooaja ja pensioniraha ootuses. Foto: Shutterstock

Augustis tehti Tallinnas 931 kinnisvaratehingut, mis 10 protsenti vähem kui juulis. Pealinna korteri keskmine ruutmeetri hind langes kuuga 1,3 protsenti 2301 euroni, analüüsib Baltimaade suurim kinnisvarafirma 1Partner Maa-ameti statistikat.

Martin Vahteri sõnul on turul tunda uue hooaja ja saabuva pensioniraha ootust, kuid vähemalt septembri esimeste päevade kinnisvarakuulutuste vaatamise statistika märkimisväärset hüpet ei näita. «Pigem on kinnisvaraturg kevadega võrreldes praeguseks rahunenud,» ütles Vahter.

Praegu on erinevatel põhjustel korraga liikvel rohkem vaba raha kui kunagi varem. Majandus kasvab, börside tõus ja IT-buum on paljud inimesed jõukaks teinud, samuti lisandub septembris umbes miljard eurot teisest pensionisambast väljamakstavat raha.

Alahinnata ei saa ka rahatrüki- ja inflatsioonihirmu kombinatsiooni. Tarbimisralli tuleb paratamatult ja ratsionaalsem osa sellest rahast jõuab ka kinnisvaraturule,» sõnas Vahter ning lisas, et sel aastal me ilmselt nii aktiivset kauplemist kui kevadel, ei näe.

«Pangad kontrollivad laenamist ja inimese finantsvõimekust õnneks küllalt rangelt. Kinnisvara osas otsivad inimesed peamiselt endale paremat kodu ning saabuv pensioniraha võib anda selleks piisava lisa, et sissemaks kokku saada. Läbi ühisrahastuse ja fondide jõuab osa rahast turule ka investeeringutena,» märkis Vahter.

Augustis müüdi Tallinnas 711 korterit, mis on 5,6 protsenti vähem kui juulis. Korteri keskmine ruutmeetri hind langes kuuga 1,3 protsenti, kuid oli mullu augustiga võrreldes 11 protsenti kõrgem. Pealinna kalleim korter müüdi 582 000 euro eest.

Augustis müüdi Tallinnas 22 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 21 võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim eramu müüdi augustis miljoni euroga.

Möödunud kuul müüdi seitse elamumaa krunti, mis on juuliga võrreldes üheksa võrra vähem. Kalleim krunt maksis 1,85 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles