Konkurss tunnustab tarku ehitustööde tellijaid: «Tavaliselt on ainsaks kriteeriumiks madalaim hind»

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Andrey Popov / Shutterstock

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ja ehitusvaldkonna erialaliidud kuulutasid välja konkursi «Tark tellija 2021», millega tunnustatakse avaliku ja erasektori pädevaid tellijaid, kes väärtustavad innovatsiooni ja kvaliteeti.

«Eesti ehituskultuuris valitseb endiselt laialdaselt praktika, kus hangete ainsaks kriteeriumiks on madalaim hind ning kõik muu on pigem teisejärguline. See pole jätkusuutlik, sest pärsib innovatsiooni ning kvaliteetsete lahenduste väljatöötamist,» kommenteerib majandus- ja taristuminister Taavi Aas. «Vajame rohkem tarku tellijaid, kes läheneksid hangetele väärtuspõhiselt, sest mida nõudlikum ja pädevam on tellija, seda kvaliteetsemad ehitised meie ümber ka lõpuks kerkivad.»

Ministri sõnul on tarkade tellijate puudus ehitussektoris terav probleem, mis koorus välja ka sektori arengudokumenti «Ehituse pikk vaade 2035» koostades. Sellega seati sektori üheks suureks eesmärgiks tellimiskultuur ümber kujundada nii, et lahenduste valikul eelistataks kulutõhusust kogu eluringi vaates, sealhulgas energiatõhususe, ligipääsetavuse ja kvaliteetse ruumi aluspõhimõtteid järgides.

Konkursi «Tark tellija 2021» eesmärk on esile tõsta neid avaliku ja erasektori tellijaid, kes juba annavad ehituskultuuri tõstmiseks oma panuse ning võiksid eeskujuks olla kõigile, kes plaanivad püstitada uusi hooneid või rajatisi.

Kandidaate saab esitada 11. oktoobrini. Seda saavad teha ehitussektoris tegutsevad arhitektid, projekteerijad, ehitajad ja järelevalve teostajad, kusjuures esitamisel peab olema vähemalt kolme osapoole nõusolek. Täpsemad kriteeriumid ja juhised kandidaatide esitamiseks leiab e-ehituse teemaveebist.

Konkursi viivad läbi Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Eesti Arhitektide Liit, Digitaalehituse Klaster, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liit, Eesti Ehitusinseneride Liit ja Eesti Ehitusettevõtete Liit. Võitja kuulutatakse välja nende ühiselt korraldataval ehituskonverentsil Ehitus 2022+, mis toimub 23. novembril Kultuurikatlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles