ARHITEKT ⟩ Linnaruumis tuleb suurendada tihedust, kuid seda ei saa teha rohekeskkonna arvelt

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Arhitekt ja linnaplaneerija Indrek Allmann.
Arhitekt ja linnaplaneerija Indrek Allmann. Foto: Georg Kõrre

Arhitekt Indrek Allmann leidis Tallinna visioonikonverentsil peetud ettekandes, et ühiskonnas muutub toimuva rohepöörde kontekstis järjest raskemaks ja varsti suisa kuritegelikuks planeeringulistes otsustes vaid ilule ja muudele sisseharjunud praktikatele tuginemine.

Allmann rääkis, et nii nagu gravitatsioon toob õuna maa peale, nii toimivad ka linnaruumis nähtamatud «füüsikaseadused».

«Kui me soovime oma tegutsemisviisis päriselt midagi muuta või pikemas perspektiivis lihtsalt ellu jääda, tuleb üles otsida linnaruumi mõjutavad, matemaatiliselt mõõdetavad protsessid. Läbi poliitiliste otsuste peame hakkama nendega arvestama, allutades igapäevase praktika linnaplaneerimises selgelt defineeritud eesmärkidele,» leidis ta.

Allmann tugines oma ettekandes erinevatele viimasel kümnendil tehtud linnauuringutele ning tõi välja peamised seaduspärasused, mis kehtivad sarnaselt nii Amsterdamis, Veneetsias kui ka Tallinnas.

«Peamine küsimus on, kuidas eksisteerivat linna reorganiseerida. Linna tuleb muuta kompaktsemaks nii füüsiliselt kui ajaliselt. Valglinnastumine tuleb Tallinnas peatada. Linnaruumis tuleb suurendada tihedust, kuid seda ei saa teha rohekeskkonna arvelt. Tallinnas saame seda teha ajalooarmide silumisega, siin on hulgaliselt kunagisi tööstusalasid, millele tuleb anda uus funktsioon. Nende põhimõtete mõistmine ja rakendamine võimaldab rohepöörde ka päriselt ellu viia,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles