PILDID ⟩ Kalamaja funkvilla avab värskenduskuuri järel linnarahvale oma uksed

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Muuseumis saab tutvuda kogukonna ajalooga.
Muuseumis saab tutvuda kogukonna ajalooga. Foto: Meeli Küttim

Kalamajas Kotzebue tänaval asuv funkvilla on läbinud põhjaliku uuenduskuuri ja avatakse juba homme linnarahvale uudistamiseks. 

Kunagi elamuks ehitatud hoone sisemus on nüüdseks põhjalikult uuendatud ja säilinud sisekujunduselemendid ka taastatud. Rajatud on uus kaasaegne ventilatsioonisüsteem. Nagu väljast, nii on ka interjööris seinad lumivalged. Teise korruse põrandatele on asukohanimest inspireeritult paigaldatud kalasabaparkett ning ka esimese korruse kivipõrand on laotud kalasabamustrisse.

Foto: Meeli Küttim

Esimest ja teist korrust ühendab majas ainsana säilinud algupärane puutrepp koos piirde ja trepikäsipuuga. Maja siseustele ja piiretele on joonistatud Kalamaja miljööväärtuslike majade uksed ja trepikäsipuud: ära võib tunda Salme 12, Salme 25, Linda 9 ja Tööstuse 23. 

Foto: Meeli Küttim

Tõeline haruldus

Kotzebue 16 on üks väheseid funkstiilis hooneid, mis 1930. aastatel Kalamaja piirkonda kerkis ning pea ainus, mis linnaosas ka säilinud. Hoone valmis aastal 1934 arhitekt Herbert Johansoni projekti järgi, Tehnikaülikooli mehaanikaprofessori Hans Einbergi pere jõudis seal elada 10 aastat.

Foto: Meeli Küttim

Pärast 1944. aasta märtsipommitamist ja põlengut sai Valgest Luigest kööktubadega tihedalt täis pikitud elamu seitsmele perele, elati isegi garaažis. «Ühe aknaga ruumi pidid ära mahtuma pliit-ahi, kraanikauss, raamaturiiul, kapid ja kahepeale vaid üks voodi. Esimesel korrusel asus ühistualett, keldris aga pesuköök,» meenutas Kalamaja muuseumile jagatud mälestustes maja kunagine elanik.

Foto: Meeli Küttim

1985. aastal võeti hoone kasutusele muuseumina. Ajal, mil praegune Põhja-Tallinn ja osa Haaberstist kandsid Kalinini rajoon nime, tegutses siin Tallinna linnamuuseumi filiaal «M. I. Kalinin Tallinnas».

Foto: Meeli Küttim

1988. aastal avati teisel korrusel Eesti esimese ooperi «Vikerlased» looja Evald Aava mälestustuba. Aasta varem oli esimesel korrusel alustanud tegevust mänguasjade avahoidla, millest kasvas välja Tallinna Linnamuuseumi nukumuuseum, hilisema nimega lastemuuseum. Alates 2014. aastast kuni 2018. aasta septembrini, mil hoone suleti renoveerimiseks, tegutses siin Kalamaja lastemuuseum Miiamilla.

Foto: Meeli Küttim
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles