Jälgimisseadme kasutamine kortermajas peab tagama kaaselanike isikuandmete puutumatuse

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Statsionaarse kaamera kasutamisel saab isiklikul otstarbel filmida vaid juhul, kui filmitakse üksnes enda valduses olevat ala (oma korter või ainult enda korteri uks või enda eramaja ja selle hoov).
Statsionaarse kaamera kasutamisel saab isiklikul otstarbel filmida vaid juhul, kui filmitakse üksnes enda valduses olevat ala (oma korter või ainult enda korteri uks või enda eramaja ja selle hoov). Foto: Pexels / CC0 Licence

Paljud elanikud näevad turvakaameras ainsat pääseteed kurikaeltest vabanemiseks ja oma vara kaitseks. Millistel juhtudel võib turvakaamerat kortermajja paigaldada ning millised nõuded peavad olema täidetud, et tagada elanike isikuandmete puutumatus ja kaitse?

Kui isik paigaldab kaamera ainult enda valduses oleva ala filmimiseks (nt oma korteriuks või korter) ja vaatevälja ei jää muid ühiskasutuses olevaid alasid, siis saab sellist olukorda Andmekaitse Inspektsioon väliskoostöö nõuniku Maarja Kirssi sõnul lugeda isiklikul eesmärgil andmetöötluseks ning sellisel juhul andmekaitse regulatsioon ei kohaldu.

«Sellises olukorras tuleb ka silmas pidada, et kui isik salvestist avalikustab (nt sotsiaalmeedias), siis ei ole tegemist enam isikliku otstarbega ja kohalduvad andmekaitse reeglid,» selgitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles