ARHITEKTUURIPÄRL ⟩ Tantsiv maja markeerib Tšehhi üleminekut kommunismilt demokraatiale

Kodu.postimees.ee
Copy
Tantsiv maja Prahas.
Tantsiv maja Prahas. Foto: Shutterstock

Arhitektuur on sama imeline, kui on arhitektide ja ehitusmeistrite mõttemaailm ja loovus. Imetabaseid näiteid üle kogu maailma võib loetlema jäädagi. Kodustiili seeria «50 ikoonilist hoonet, mida elu jooksul nägema peaksid», toob lugejateni poolsada suure hoole ja vaevaga lihvitud pärli, mis on jätnud kustutamatu jälje ajalukku. Teine peatus viib meid Tšehhi pealinna Prahasse, kust leiame imelise Tantsiva maja.

Tantsiv maja, tšehhi keeles Tančící dům, on Praha üks silmapaistvamaid ehitisi. Hoone on ehitatud Horvaatia-Tšehhi arhitekti Vlado Milunici ja Kanada - Ameerika arhitekti Frank O. Gehry poolt aastatel 1992–1996 uusbarokkstiilis. Fred ja Ginger hüüdnime kandva maja ajalugu algab 1945. aastal, mil sama koha peal asuv ehitist Teise maailmasõja pommitamise käigus hävis. 

Klaasist torn Ginger kitseneb poole peal, kust väljuvad kujuteldavad käsivarred betoonist torni poole, moodustades kahe torni vahele rõdu. 
Klaasist torn Ginger kitseneb poole peal, kust väljuvad kujuteldavad käsivarred betoonist torni poole, moodustades kahe torni vahele rõdu. Foto: Shutterstock

Purunenud hoone kõrval asuva maatüki omandas Václav Havel, kes mõned aastad hiljem soovis tühjale kohale ehitada kultuurilise tähendusega hoone, mis sümboliseeriks Tšehhoslovakkia üleminekut kommunismilt demokraatiale, kirjutab architectuul.com

Ei mingit ameerikalikku kitši

Kaheksateiskümnendast ja üheksateistkümnendast sajandist pärit ehitiste keskel paiknev Tantsiv maja hajkkab silma oma ebahariliku kujuga. Tantsiva paari kuju meenutav hoone koosneb kahest osast: staatiline ja dünaamiline. Arhitektid valisid torne kujutavaks tantsijapaariks 1930. aastate komöödiafilmidest tuntud Fred Astaire ja Ginger Rogersi. Klaasist torn kujutab naiselikku Gingerit ning betoonist torn mehelikku Fredi. Hoone ehituseks kasutati kõiki materjale nende looduslikes toonides: klaas on roheline, betoon hall ning teras hõbedane.

Gehry nimetas maja algselt Frediks ja Gingeriks, kuid seda hüüdnime kasutati toona ja ka täna äärmiselt harva. Gehry ei tahtnud Hollywoodile omast kitši Prahasse importida, ning loobus peagi hüüdnimede kasutamisest.

Betoonist torni katab looklev karniis. Fredi torni muudavad omapäraseks sisse- ja väljapoole ulatuvad aknaraamid.
Betoonist torni katab looklev karniis. Fredi torni muudavad omapäraseks sisse- ja väljapoole ulatuvad aknaraamid. Foto: Shutterstock

Tantsival majal on kokku üheksa korrust, millest kaks asuvad allpool maapinda. Esimesel korrusel paiknevad kauplused, hotell ning kohvik. Teisel kuni seitsmendal korrusel asuvad bürood, restoran ning galerii. Hoone tipus on vaateplatvorm, millelt avaneb vaade Moldova jõele. Hoonet toetavad 99 betoonpaneeli, millest igaüks on erineva kuju ja mõõtmetega. Hoone peal on suur metallist keerdkonstruktsioon hüüdnimega Medusa. Tantsivat hoonet on kujutatud ka Tšehhi keskpanga emiteeritud 2000 Tšehhi krooni kuldmündil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles