Tõrvandi alevik on ülimoodsale kogukonnakeskusele sammu võrra lähemal

Kodu.postimees.ee
Copy
«Ruut ruudus»
«Ruut ruudus» Foto: Eesti Arhitektide Liit / Arhitekt Must

Tõrvandi alevikku ootavad ees suured muutused. Pikalt uut kogukonnakeskust oodanud asula on oma unistusele ühe sammu võrra lähemal. 

Vallavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu koostööl välja kuulutatud võistlusele laekus kaheksa ideekavandit. Žürii lemmikuks osutus võistlustöö «Ruut ruudus», mille esitas konkusrile arhitektuuribüroo Arhitekt Must. 

«Võistlus täitis igati oma eesmärki, sest konsensuslikult valiti välja võidutöö, mis loob äratuntava ja ümbritseva ruumistruktuuriga orgaaniliselt seonduva vallakeskuse ning koolihoone,» ütles žürii esimees, Kambja vallavanem Aivar Aleksejev.

Uue Tõrvandi keskuse hoonestus hõlmab kolme erineva funktsiooniga ehitist – koolimaja, kogukonnahoonet ja spordihoonet.

«Ruut ruudus»
«Ruut ruudus» Foto: Eesti Arhitektide Liit / Arhitekt Must

Žürii hindas kõrgelt võidutöö ruumilahendust, hoonete paigutust ning selge keskmiku loomist. Kõik olulisemad sissepääsud on koondatud keskse platsi ümber, mis toob sellele elu. Omavahel nihutatud hooned loovad eriilmelisi platsikesi ja tegevuskohti nende vahele. 

Spordisaal on viidud osaliselt maa alla, tänu millele saavad möödujad jälgida saalis toimuvat. Hoonete liigendusest tekivad eraldi põhikooli ja algkooli pesad. Kogukonna-vallamaja ruumilahendus on kompaktne, aga vaheldusrikas. 

«Ruut ruudus»
«Ruut ruudus» Foto: Eesti Arhitektide Liit / Arhitekt Must
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles