Vaata, millised ehitised sel aastal parima tiitlit püüavad

Kodu.postimees.ee
Copy

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiatele esitati tänavu kahes kategoorias kokku 43 tööd, millest arhitekti aastapreemiale kandideeris 26 ja ERAMU preemiale 17 tööd. 

Arhitektide liidu asepresidendi ja ERAMU 2021 žürii liikme Peeter Pere sõnul said möödunud aastal valminud hoonete ja väljakute ideed enamuses paika enne pandeemiat. «Aeg on muutunud, peame arvestama kodus töötamist, 2+2 reeglit, tervise hoidmise ja kaitsmise uuenenud nõudeid ning inimeste käitumisharjumuste muutumist,» räägib ta.

«Ka on tagasi niinimetatud nõukaaegne sündroom – projekteerimisel tuleb arvestad pidevalt muutuvate materjali tarneraskuste ja hinna kasvuga. See, mis on tänane normaalsus, pole seda tingimata homme – veel vähem ülehomme. Ehitushinna kasv sunnib optimeerima ja kahjuks on meie valdkond see, mille arvelt seda kiputakse tegema. See on ohuks ruumiloome kvaliteedi hoidmisele ja paranemisele,» ütles Pere.

Eramute võistlust kommenteeris Peeter Pere järgnevalt: «Kodu on kodus elavate inimeste nägu. Nägu peegeldab inimese olemust. Kodumaja peegeldab elanike olemust. Isiklikule universumile vormi loomises osaleb arhitekt. Arhitektil on usalduskrediit – ta on võetud ajutiseks pereliikmeks. Pere koostöö tulemuseks on omanäoline hoone. Nomineeritud elamud iseloomustavad positiivset ühistööd parimal võimalikul moel. Tulemus on sündinud ja arhitekt lahkub järgmise perekonna juurde.»

Võistlustulle esitatud tööde seast on žürii välja valinud kümme parimat. Võitjad nii arhitekti aastapreemiale kui ka ERAMU preemiale kuulutatakse välja pidulikul arhitektuuripreemiate tseremoonial 9. detsembril. Lisaks annab Eesti Arhitektide Liit välja ka tudengipreemia.

Parimad eramud valis välja žürii, kuhu kuulusid arhitektid Peeter Pere ja Andres Ojari, Noore Arhitekti Preemia 2021 laureaat Johan Tali, sisearhitekt Hanna Karits ning välisliikmena arhitekt Dagnija Smilga Lätist.

Arhitekti aastapreemia osas tegi valiku arhitekt Robert Konieczny Poolast, kes on büroo KWK Promes asutaja ja Prantsusmaa Académie d'Architecture liige.

Eesti Arhitektide Liidu arhitekti aastapreemia 2021 nominendid on:

Haapsalu põhikool – arhitektuur: Gert Guriev, Karin Harkmaa, Markus Kaasik, Kerstin Kivila, Mihkel Meriste, Siim Tiisvelt (3+1 arhitektid); sisearhitektuur: Sees.

Hiiumaa elamuskeskus Tuuletorn – autorid Illimar Truverk, Külli Kübbar, Hannelore Kääramees, Tiiu Rull, Annika Laidroo, Joanna Kordemets, Kaur Käärma, Kristjan Lind (Arhitekt 11) ja Ionel Lehari.

Lugemispaviljon «Valge leht» – autorid Jaan Tiidemann ja Jarmo Vaik.

Saue vallamaja – arhitektuur: Karli Luik, Johan Tali, Mae Köömnemägi, Heidi Urb (molumba); sisearhitektuur: EEOO studio; maastikuarhitektuur: Molumba.

Tallinna Sadama Vanasadama kruiisiterminal – autorid Ralf Lõoke, Maarja Kask, Ragnar Põllukivi, Marja Viltrop, Margus Tamm (Salto AB) ja Villem Tomiste (Stuudio Tallinn).

Eesti Arhitektide Liidu preemia ERAMU 2021 nominendid on:

Kuku-Ranna suvemaja – autor: Madis Eek (AB Eek & Mutso).

Laaneotsa maja – arhitektuur: Joel Kopli (KUU arhitektid); sisearhitektuur: Kärt Tähema.

Maja nõlval – autor: Urmo Mets (Kolm Koma Arhitektid).

Maja tammede vahel – arhitektuur: Karmo Tõra; sisearhitektuur: Aet Piel.

Tamme talu elumaja – arhitektuur: Ülo-Tarmo Stöör, Lembit-Kaur Stöör, Silver Liiberg (ÖÖ-ÖÖ arhitektid); sisearhitektuur: Mari-Liis Süld (ÖÖ-ÖÖ arhitektid); maastikukujundus Marge Mühlberg (MaastikuDisain).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles