Korstnad juba kärssavad: vaata, kuidas oma kodu tule eest hoida!

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Suur kütmine pole veel alanudki, aga juba on metsikult õnnetusi.
Suur kütmine pole veel alanudki, aga juba on metsikult õnnetusi. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kütteperiood alles võtab tuure üles, kuid päästjad on pidanud korstnas süttinud tahma või vigase küttesüsteemi pärast juba paarsada korda välja sõitma. Ometi pole tuleõnnetuste ennetamine sugugi nii kulukas ja tülikas kui tihtipeale arvatakse.

Hooldamata või valesti hooldatud korstnad ning valed kütmisharjumused põhjustavad igal aastal arvukalt õnnetusi. Mullu registreeriti korstnas süttinud tahma või rikkis kütteseadmete pärast 260 õnnetust, osutas päästeameti kommunikatsiooninõunik Sandra Nahkur.

Selle aasta oktoobri keskpaiga seisuga on selliseid õnnetusi olnud juba 205, kuigi kütteperiood alles algas. Musta statistikat täiendavad õnnetused, mis saavad alguse vigastest ja hooldamata küttesüsteemidest - mullu oli neid 41, tänavu juba 38.

Samas on tuleohutuse seaduses kirjas, et isik peab järgima tuleohutusnõudeid ja kontrollima tema valduses oleva ehitise, ruumi ja nende kasutamise ohutust ja nõuetekohasust ning tagama küttesüsteemi kasutamisel ohutuse inimese elule, varale ja keskkonnale.

Selleks, et küttekolde kasutamine tooks soojust mitte õnnetusi, tuleb järgida lihtsaid reegleid. Kui head ka ei oleks koduomaniku teadmised ahjudest ja korstnatest, peab kütteseadmete ehitamise jätma professionaalse pottsepa hooleks ning ahju tuleb kütta mõõdukalt.

Kui tihti peab kontrollima ja puhastama?

Üks levinumaid hoonete süttimise põhjuseid on liigkütmine. Õnnetuste vältimiseks on tähtis aastaringselt kasutatavaid kütteseadmeid kaks korda aastas puhastada ning hooajaliselt kasutatavaid seadmeid üks kord aastas.

Eramajades võib korstent pühkida ka ise, kuid korra viie aasta jooksul peab küttesüsteemid siiski üle vaatama kutseline korstnapühkija. «Aga kortermajade ja ridaelamute küttesüsteeme peab kutseline korstnapühkija puhastama korra aastas,» rõhutas Nahkur.

Päästeameti meelespea kütteperioodiks:

Sinu kohustus on hoida hoone korsten ja tahmalõõrid pragudeta ja puhtad

Sina vastutad, et su kodu elektrijuhtmestik ja elektriline kodutehnika oleks terved ja korras

Suitsuandur aitab sul avastada tulekahju selle alguses. Paigalda ka vingugaasiandur.

Sa ei tohi jätta kütte- ja soojendusseadmeid (pliite, ahje, katlaid, soojapuhureid) järelevalveta

Ära sulata külmunud torustikku lahtise tulega

Väike andur päästab elu

«Vingugaasi, mis on eluohtlik, nähtamatu ja lõhnatu – suudab tuvastada ainult andur, seega on ta äärmiselt oluline ka siis, kui inimene viibib kodus. Suuremates majades soovitame võimalusel paigaldada isegi mitu andurit erinevatesse tubadesse, et need oleks ohukoldele võimalikult lähedal, et suuremad kahjud ära hoida. Materiaalne kahju põlengute puhul on suur, kuid emotsionaalne kahju, kui teie kodu või mälestusesemed ära põlevad, on korvamatu,» selgitas G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala.

Käesoleva aasta 1. märtsist on vingumürgituse ja sellest põhjustatud surmade vähendamiseks vingugaasiandur kohustuslik puuküttel ahju, pliidi või kaminaga hoonetes, kuhu andurid tuleb paigaldada esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem kui 2022. aasta 1. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles