Kas ja kui palju päästab korralik hoone soojustus kõrgete elektri- ja gaasihindade eest?

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Maailmaturu gaasihinna hüppelise kallinemise tõttu tõusis ka Eesti koduklientidel gaasihind keskmiselt lausa 51 protsenti. Elektri hind purustab endiselt rekordeid. Tavatarbijale tähendab see vaid üht – kui kütet päris välja lülitada ei taha, siis ainuke viis kulusid ohjes hoida on parandada hoone soojapidavust. Kui palju aitab küttekuludelt säästa kvaliteetne isolatsioonimaterjal?

Kui nüüd keegi mõtleb, et need hinnatõusud teda ei puuduta, siis vähemalt kaudselt tabavad kallimad hinnad kõiki. See tähendab ka neid, kes otseselt elektri või gaasiga oma kodu ei küta. Esiteks seetõttu, et ka paljud kaugküttejaamad kasutavad sinu radiaatorisse jõudva sooja vee kütmiseks gaasi. Elektrit tarvitab aga ka ju näiteks põrandaküte, isiklik pelletikatel ning absoluutselt kõik ettevõtted, kes midagi toodavad – seega tõusevad lõpuks kõik hinnad.

Eriti keerulises olukorras on praegu need, kes peavad kütma ainult elektriga. Samas ka gaasikatelde omanikud pole heas situatsioonis. Gaasikatel kasutab ju lausa mõlemat – gaasi ja mingil määral ka elektrit.

Lihtne arvutus ütleb, et kui näiteks gaasihind tõuseb 50 protsenti, mida ta on praeguseks juba teinud, siis ka kulud tõusevad sama palju. Ehk kui muidu läks korteri küttekuludeks talvel 60 eurot, siis sellel talvel tõuseb see juba 90 euroni.

Kui palju elektri-, gaasi-, bensiinihinnad aga edasi kerkivad seda ei oska keegi täpselt ennustada. See tähendab, et küttekulusid tuleb hakata piirama kuskilt mujalt ning ainus variant selleks on neid lihtsalt vähendada ehk muuta oma kodu piisavalt soojakindlaks, et selle kütmiseks kulub vähem ning ruumid jahtuvad maha aeglasemalt.

Parem soojustus tagab kokkuhoiu aastateks

«Iga hoone, selle soojustamiseks kasutatud materjalid, nende kvaliteet jne on väga erinevad ja seega on väga keeruline välja tuua mingit ühte kõikide hoonete kohta kehtivat numbrit, et kui palju täpselt kvaliteetsem soojustus küttekuludelt säästab. Kuid kindel on see, et parem soojustus on alati abiks. Kasutades kaks korda tõhusamat soojustust väheneb ka soojuskadu kaks korda. Mida vanem hoone, seda rohkem aitab uus kvaliteetne soojustus kokku hoida ning mõnel puhul võib kokkuhoid ulatuda 20-40 protsendini,» selgitas isolatsioonimaterjale tootev Kingspan Insulation OÜ tehniline konsultant Kristjan Väester.

Väester lisab, et konkreetsete numbrite kõrval on väga oluline meeles pidada ka seda, et kvaliteetne soojustus annab kaua püsiva efekti ehk koduomanik võidab sellest kõik järgnevad aastad. See tähendab, et kokkuhoid pole mitte ühel kütteperioodil näiteks 15 protsenti vaid kõikidel järgnevate aastate kütteperioodidel samamoodi.

«See kokkuhoiu protsent võib aastate jooksul isegi suureneda sedavõrd kui elekter ja gaas kallinevad.»

Sama seinapaksusega kaks korda soojapidavam hoone

Kui uue hoone puhul on lihtne kohe sisse planeerida hea soojustus, siis Väesteri sõnul ei maksa ka vanemate hoonete soojustamise puhul enam muretseda, et see endaga kohe tohutud ümberehitustööd kaasa tooks. Tänapäeval on materjalid juba nii head, et kui näiteks nõukogude ajal ehitatud hoones pidi teatud soojapidavuse saavutamiseks tekitama 30 sentimeetri paksuse soojustuskihi, siis tänapäeval saab sama soojapidavuse kordades õhema soojustusega, lisab Väester. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles