SÕNA EKSPERTIDEL ⟩ Millised on energiatõhusate kodumasinate peamised eelised

Kodu.postimees.ee
Copy
Pesumasin kulutab kuus kolm korda nädalas kasutades keskmiselt alla seitsme euro elektrit.
Pesumasin kulutab kuus kolm korda nädalas kasutades keskmiselt alla seitsme euro elektrit. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodumajapidamised on endiselt üks peamisi süüdlasi kahjulike kasvuhoonegaaside heitkoguste suurenemises. Üheks põhjuseks on röögatu energiatarbimisega kodumasinad, mille energiatõhusamate tehnoloogiatega järeltulijad teevad oma eelkäijatele jätkusuutlike lahenduste poolest silmad ette. LG tehnikaeksperdid selgitavad, millised on energiatõhusate kodumasinate peamised eelised.

Vähem keskkonnale kahjulikke heitgaase

Energiatõhususe aluspõhimõte on, et sama tulemuse saavutamiseks on kasutatud olulisemalt vähem energiat. See on üks olulisemaid viise, kuidas aidata kaasa süsinikuneutraalsuse saavutamisele ning fossiilkütuste kasutamise vähendamisele. Kodumajapidamistes on suurteks energiatarbijateks näiteks külmikud, pesumasinad ning pliidid, kus valik erinevate energiatõhusate lahendustega mudeli kasuks võib märkimisväärselt vähendada kogu majapidamise süsinikjalajälge.

Elektriarved madalamaks

Kas teadsid, et pesumasin kulutab ligi 90 protsenti elektrienergiast vee soojendamiseks? Kõige rohkem võtavad energiat programmid, mis kasutavad üle 60 kraadist vett – samas toimivad tänapäevased pesuvahendid hõlpsalt ka 30 ja 40 kraadi, pestes ka madalamatel temperatuuridel riided korralikult puhtaks.

Elektriarvete vähendamiseks võib tegelikult alustada isegi väikestest asjadest: näiteks asendada hõõglambiga pirnid energiatõhusate LED-ide vastu. Kodumasinate puhul on kõige olulisem pöörata tähelepanu seadmete energiamärgistusele, mis on tänavu suvest alates järjestatud A-st (kõige kõrgem hinnang) kuni G-ni (kõige madalam hinnang). 

Väiksem veekasutus

Kui pesed paari sokke, särgi ja väikese rätiku, siis on masinatäie vee kasutamine suur raiskamine. Niisiis on kaks valikut: kas koguda pesu, kuniks masin täis saab, või valida masin, mis oskab kalkuleerida veekogust vastavalt pesu hulgale. Tehnikaekspertide sõnul on vastavad lahendused uuemates pesumasinates täna juba olemas ning lisaks oskavad nutikad masinad võtta arvesse ka riiete koostist, et kanga omadused säiliksid võimalikult pika aja jooksul. 

Müravaba majapidamine

Reeglina sõltub kodumasina energiaklassist ka selle müratase. Mida kõrgem on energiaklass, seda vähem müra ta teeb – nii annavad energiatõhusad kodumasinad märkimisväärse positiivse efekti mitte ainult rahakotile ja keskkonnale, vaid ka elukvaliteedile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles