ÄRA JÄÄ ILMA ⟩ Korteriühistute liidu uus teavituskampaania võtab luubi alla biojäätmete liigiti kogumise

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) alustas sel sügisel teavituskampaaniat «Sorteeri biojäätmeid oma korteris!». Teavituskampaania eesmärk on suurendada kortermaja elanike teadlikkust biojäätmete vähendamise võimalustest ja parandada oskusi biojäätmeid liigiti koguda.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetatud projekti raames õpetatakse kortermajades elavatele leibkondadele just kortermaja oludesse sobivaid praktilisi oskusi biojäätmete kogumiseks ning juhitakse nii kortermajade elanike kui ka laiema avalikkuse tähelepanu biojäätmete liigiti kogumisega seotud säästvale keskkonnakasutusele ja rahalisele säästule.

Rakvere kortermajadest luuakse näidispiirkond, mille elanikud saavad endale biojäätmete kogumiseks vajalikud korvid ja kotid ning lisaks teadmised, kuidas biojäätmeid õigesti koguda. Projekti raames valmivad erinevad koolitusmaterjalid ning projekti tegevustega saab end kursis hoida SIIN

«Eestis on tänase seisuga 24 000 korteriühistut, kus elab ligi 73% riigi elanikest, mistõttu on kortermajades elavatel leibkondadel oluline roll biojäätmete liigiti kogumise osakaalu suurendamisel. Eesti kodumajapidamistes tekib üle 300 kg olmejäätmeid inimese kohta aastas ning uuringud näitavad, et kõige rohkem on neis biolagunevaid jäätmeid,» tõi välja EKÜL juhatuse esimees Andres Jaadla. Ta lisab, et kuigi valdavalt on kortermajade juures olemas biojäätmete kogumise konteinerid, on jätkuvalt probleemiks see, et biojäätmed jäetakse liigiti kogumata juba nende tekkekohal ehk korterites.

Biojäätmeid eraldi kogudes oleks segaolmejäätmete maht peaaegu kolmandiku võrra väiksem.

«Tihti pannakse jäätmed endiselt kokku samasse prügikotti, millega biojäätmed jõuavad lõpuks segaolmejäätmete konteinerisse. Lisaks on probleemiks ka liigiti kogutud biojäätmete paigutamine biojäätmete konteinerisse tavalises kilekotis,» tõi Jaadla välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles